Podsticaji za nabavku nove mehanizacije 40 odsto
15.04.2010. / 17:23
SOKOLAC, Poljoprivrednici sa Sokoca danas su upoznati sa Pravilnikom o podsticaju u poljoprivredi za 2010. godinu, kojim su predviđeni podsticaji za nabavku nove mehanizacije i priključnih uređaja, a koji iznose 40 odsto od investiranih sredstava.
Slaviša Pandurević iz Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi sa sjedištem na Sokocu rekao je novinarima da će podsticaji biti korišteni i za izgradnju objekata za smještaj stoke i to 40 odsto sredstava.
On je napomenuo da će Vlada RS u poljoprivredu ove godine investirati 80 miliona KM i da nema prenesenih dugova iz 2009. godine, te da je u prošloj godini isplaćeno više od 20 miliona KM na ime duga iz 2008. godine.
Pandurević je dodao da se od 1. marta ove godine primjenjuje novi pravilnik o proizvodnji svježeg mlijeka, koje je svrstano u kvalitetne grupe.
On je naveo da će premija za mlijeko proizvedeno u ekstra klasi biti 0,22 KM, u prvoj klasi 0,20 KM, drugoj 0,18 KM, trećoj 0,14 KM i četvrtoj 0,10 KM po litru.
Prema njegovim riječima, vrlo mali procenat mlijeka je u ekstra klasi, na nivou RS oko osam odsto, dok je na ovom području mlijeko, uglavnom, treće ili četvrte klase.
Pandurević je istakao da poljoprivredni proizvođači treba da ulože sredstva u adaptaciju objekata, poboljšanje higijenskih uslova, držanje i muže grla, jer će imati višestruku korist.
Komentari
Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]