ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Podignuta optužnica za kriminal u “Balkan Investment Banci”

Objavljeno u EKSKLUZIVNO

– Okružni sud u Banjaluci potvrdio optužnicu protiv 23 osobe
– Edvinas Navickas rukovodio zločinačkim udruženjem koje je oštetilo BIB
Optuženi osumnjičeni da su drugim licima pribavili znatnu imovinsku korist, a na štetu BIB

BANJALUKA – Republičko javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 23 osobe zbog sumnje da su kao pripadnici zločinačkog udruženja na čelu sa bivšim direktorom “Balkan Investment Banke” Edvinasom Navickasom  i pojedinačno grubo kršili zakon i na taj način drugim pravnim licima pribavili značajnu imovinsku korist, a na štetu „Balkan Investment Banke“, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Kako saznajemo, optužnica je podignuta protiv 13 državljana Litvanije i 10 državljana BiH, a potvrđena je i od strane Okružnog suda u Banjaluci.

Ovim je potvrđeno pisanje CAPITAL-a koji je nedavno najavio podizanje optužnice u ovom predmetu.

„Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privednog kriminala podiglo je optužnicu protiv Edvinas Navickasa, Evaldas Deršonasa, Aste Teišerskiene, Sergejus Fedotovasa, Rimantas Purtulisa, Angele Dementavičiute, Mindaugas Valančiusa, Laure Baroniene, Laure Ivaškevičiute, Romualdas Česnavičiusa, Žilvinas Mileriusa,Vitalis Sapagovasa, Mirjane Čomić, Snežane Milunović i Milorada Granulića zbog  krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa produženim, krivičnim djelom zloupotreba ovlašćenja u privredi“, potvrdili su za CAPITAL u Republičkom javnom tužilaštvu.

Optužnica je podignuta i protiv Dalyte Poteliunaite zbog pojedinačnog krivičnog djela zloupotreba ovlašćenja u privredi kao i protiv Vinke Granulić, Branka Pančića, Ismara Žmirića, Nade Jeličić, Gorane Kecman, Bojana Karanovića i Vladimira Petrovića zbog produženog krivičnog djela i pojedinačnog krivičnog djela zloupotreba ovlašćenja u privredi u pomaganju.

„Optužnica ova lica tereti da su od  početka 2008. godine do polovine 2013. kao pripadnici zločinačkog udruženja kojim je rukovodio Edvinas Navickas i pojedinačno u više navrata grubo prekršili zakon, pravila poslovanja u odnosu na raspolaganje, korišćenje i upravljanje imovinom, te na taj način drugim pravnim licima pribavili znatnu imovinsku korist, a na štetu “Balkan Investment Banke”, sada “Banke Srpske” u stečaju“, istakli su u Republičkom javnom tužilaštvu.

Резултат слика за edvinas navickasMUP RS prije dvije godine podnio izvještaj protiv 21 osobe

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS je još krajem 2015. godine podnijelo tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS izvještaj o počinjenom krivičnom djelu organizovani kriminal protiv 21 lica koja su osumnjičena da su oštetila „Balkan Investment banku“ za više od 56 miliona maraka.

Sva lica obuhvaćena optužicom nalazila su se i u izvještaju MUP-a, a njima je tada na teret stavljeno da su kao članovi organizovane kriminalne grupe, na čelu sa Navickasom preko povezanih pravnih lica preuzimali kredite iz „Balkan Investment Banke“ da sebi pribave imovinsku korist, dok su banku oštetili za desetine miliona maraka.

Brojne malverzacije u poslovanju „Balkan Investment Banke“ utvrdio i Devizni inspektorat RS čiji je izvještaj dostavljen nekadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS.

CAPITAL je prošle godine objavio izvještaj Deviznog inspektorata RS iz 2013. godine u kojem je do detalja objašnjeno na koji način su litvanski vlasnici izvlačili novac iz „Balkan Investment Banke“.

Inspektori su otkrili nezakonitosti u obavljanju platnog prometa grupe povezanih lica okupljenih oko FG “Birač”, uz sofisticiranu logistiku BIB-a i litvanske „Ukio Banke“. Samim osnivanjem BIB-a u ovoj banci otvoreni su nerezidentni računi Ukio banke u evrima.

U jednom dijelu izvještaja se govori i o fiktivnim transakcijama akcija BIB-a, odnosno o kreditima koji su dodijeljivani povezanim pravnim licima sa namjerom da se kao garancija založi imovina Fabrike glinice “Birač” i da se potom ta imovina oduzme.

CAPITAL: Marina Čigoja

Ključne riječi:  , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (55)

 • TAMARA

  ZNAČI SLEDEĆA JE OPTUŽNICA ZA BIRAČ JER NEMA LOGIKE DA SE NE OTVORI I OVO PITANJE. SAMO STE MALO ZAKASNILI…

 • Pokret Srednji Prst

  Biće interesantno da se vidi da li će nadležno tužilaštvo i sud pokrenuti međunarodnu interpolovu poternicu i od zemalja u kojima se nalaze firme i računi na koje su uplaćivana opljačkana sredstva, podatke o vlasnicima tih firmi. Prema međunarodnom pravu to je moguće. Tako bismo došli do imena i prezimena vlasnika firmi, najčešće off shore, na koje su uplaćivani krediti, i ne bi bilo iznenađene da to budu poznate domaće face. Naprotiv. Teško je očekivati da će to naši sudovi urade, jer bi se tako otkrilo da su možda vlasnici firmi i računa domaći političari koji su ih postavili na te odgovorne funkcije. Nemoguće je da su Litvanci pare izvlačili samo na svoje račune, a da za to ne znaju i da to odobravaju lica koja su u to vrijeme, a možda i sada, na istaknutim državnim funkcijama.
  Tužilaštvo bi takođe nekim grešnicima trebalo da ponudi mogućnost saradnje, kako bi se po skraćenom postupku utvrdilo ko stoji na vrhu ledenog brijega. Kriminogene piramide.
  Ovo bi moglo da bude otvaranje pandorine kutije i da za sobom povuče još neke slične procese (Bobar banka, Birač, Rafinerija, Pavlović banka, itd)

 • Brkonja

  A gdje vam je Vinka Vučenović na ovom spisku?

 • Pupoljak

  Brko polako, svi ce doci na red kao u onom vicu o padu aviona i bananama. “Polako, ne gurajte se, svi cete doci na red”.

 • Babacar

  Pa ne mogu naprimati glasace i poslovati sa dobitkom. Niko ne radi i ne glasa gratis

 • Barba

  Vidi se odmah da je ovo suplja jer prethodnike ovih sto su pobrojani niko i nespominje.

 • Miki

  Šta je sa Mirom Bijeljac iz ABRS-a, pa ona je odobrila sve Litvance? Bez nje je ovo mačiji kašalj.

 • Policija

  Zašto brišete komentare za Sašu Grabeža, pa on je idejni tvorac? Kapitalnih i Kvaska. Mozete vi brisati ali u papirima se sve vidi. To je Edvinasov sekretar banke, Sale stiže policija…

 • Mitar

  Gospodin Sasa Grabez je jedan spoban covjek, korektan.Profesionalac koji je radio da bi od plate hranio svoju porodicu. Na optuznici ga nema jer je znao znanje. Bravo Sasa, nista ti ne mogu. Samo mogu da ti zavide.

  • Re Mitar

   I ja kazem bravo za Sašu Grabež, pravi profesionalac, on je registorvao preduzeća Kvasko, Kapitalni, Inegra itd… Bio savjetnik u tim preduzećima za što je uredno preko računa primao platu. Dao ugovor o pravnom zatupanju za ta preduzeća svome pajtašu advokatu Goluboviću kod koga sada radi u advokatskoj kancelariji. Stvarno profesionalac, po njemu udžbenici iz kriminalistike mogu da se pišu. Saša broji dane brzo će stići kazna.

   • Luka

    Badava, nema ga na papiru…nema tragova

   • Neko fali

    Vidi vidi…koga nema na spisku…ko to nedostaje

 • Ilija iz Sipova

  sasa grabz bijo student i ucioje dokste vi spavali iradijo ukotrpno.odstarog mersedesajumbasa otso ukinu.jato vidi nateleviziji.uspjesan ivi gazato mrzite.sadbrani nasu televizori.mi moramo imati jak tekeviziju da se odupremo federaciji. Placajte tvpretplatu

  • Mariofil

   Ti si bolesnik…

   • Ilija iz Sipova

    Tsi bolestan neplacas televizor, lazes na coeka da jekriv milicija bi ga dovela koone sto prodaju drogu

 • Mile Okuka

  Gospodo tuzioci, mogli ste vi to i bolje. Nedostaje vam lik i djelo Dejana Radmanovica, Vesne Todorovic,zaposlenih u ABRS koji su trebali vrsiti nadzor

 • Brzi

  I prezimenu Grabež baš ima simbolike, taj i dan danas grabi, iskopa oči u RTRS-u da se svaka faktura odmah plati bez dana čekanja. Saša Grabež je kod Navickasa učio zanat po principu zdrpi i bježi.

 • Realno

  Ljudi, ljudi su prevareni, obmanuti, upotrijebljeni i zloupot re bljeni u vecoj ili manjoj mjeri. Pola njih nit znaju sta su ni kud su. Dobili neku crkavicu po par hiljada KM poskuzili hostaplerima i bum….sada copaj ..a mozgovi operacije nisu na optuznici ili ce biti i ostati nedostupni pravosudju.

 • Kameko K.

  Niko ne prokomentarisa sto rekose ovi iz pokreta srednji prst. Svi se bave nekim licnim i medjusobnim prepucavanjima. Svedeno na licni teren. Zalosno.

 • Crni

  Svi vi nemate pojma

 • Ilija

  Jel iz marketa mala Dragana Topic iz Merkatovog odnosno Konzumovog marketa na starcevici kod veselog brijega …

  • Ilija

   Jagoda da li je mala iz marketa Dragana Topic iz merkatovog odnosno konzumovog marketa radi na salteru

 • Zaključak

  Izgleda da su svi direktori iz Balkan Investment Banke presli na znacajna rukovodeca mjesta u Novu Banku.

 • OMERTA

  Sta je Agencijom za bankarstvo, sta je sa Radom Rastokom i Draganom Serdarom, nije valjda da je i za ovo kriva samo Slavica Injac?
  Zasto niko ne spominje da su Rastoka i Serdar prikrivali Miru Bjeljac koja je bila predsjednik kreditnog odbora Balkan banke i da su sa njom ispijali kafe. Zasto niko neće da kaže da su upravo zbog toga njih dvojica nerazdvojni i da Rade Rastoka od kada je postao direktor ne odvajs se od Serdara. Zašto svi sutite!

 • Istraga

  Izgleda da su mnogi nasli utociste u Novoj bandi.

 • Tajna veza

  Iz BIB-a u Novu banku su prešli Igor Jovičić, Dejan Vukosavljević, Mladen Trninić, Jagoda Matrak, itd… Sve direktori BIB-a, a sada direktori Nove banke. Ima neka tajna veza

 • Pravnik

  Umije recimo napraviti i raznorazne zvanicne dokumente kad god zatreba, aktivno i retroaktivno, u skladu i u neskladu sa kojekakvim procedurama i zakonima – po potrebi! Bez ikakvog straha od tamo nekih organa.

  • Zoki

   Ne pretjerujte, nije ova takva,
   Mozda se samo malo vise kezi
   Zvali su je i BIBA, da se vrati koliko znam
   Pardon, iz.

  • Re

   Retroaktivno pravljenje dokumenata je bila glavna aktivnost koji je Matrakova radila u BALKAN INVESTMENT BANCI, u tome je bila najveca vidra zato su je i zvali da se vrati nazad

 • Vasko

  Svi krediti koji su odobreni Litvancina nisu odobreni po Zakonu o bankana RS, i sa tim su prilikom kontrole Balkan banke bili upoznati Slavica Injac i Dragan Serdar, međutim Serdar je taj koji je ubijedio Slavicu Injac da prikriju tu činjenicu i on je glavni patron kriminala koji su Litvanci provodili u BIB-u.
  Isto je radio i za Novu banku dok je mijenjao Slavicu Injac jer je lažirao sve izvještaje koji su za Novu banku poslani prema MMF-u. On uoravlja sa Radom Rastokom, a isto tako je predhodno upravljao sa Slavicom Injac. Uskoro će se pred Francisko Parodijem naći kompletan izvještaj o Draganu Serdaru koji je trenutno u SIPA u pripremi.

  • Re

   Kada je davao izjave u Tuzilastvu Sarajevu Serdar se branio da on kao zamjenik direktora agencije za bakarstvo RS nije nista znao, i da je Injčeva sve radila na svoju ruku bez njegovog znanja. Danas Rade Rastoka ne smije mrdnuti dok mu Serdar ne odobri, to govori samo koliki je njegov uticaj u agenciji za bankarstvo RS.

 • Stedisa

  E moji Srbeljovi odnjeli vam Litosi 3 milijarde iz drzave a vi se prepucavate jadna li vam majka.

 • alen

  kakva ljubomora na covjekov uspjeh. da nema kvalitete vjerovatno ne bi postigao toliko.

 • LEXSILIUM

  Jòvìçìçù mozes li nocu mirno spavati ili se prevrces u krevetu, je li te strah od objelodanjivanna kriminala koji si pocinio u Balkan inv. banci i Novoj, trebaju li tablete za spavanje i zivce.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+