ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Pod striktnim uslovima do penzijskog čeka

Objavljeno u FINANSIJE

BIJELJINA, Fond penzijskog osiguranja Republike Srpske saopštio je uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju u ovoj godini, prema kojima je za najmanje 15 godina staža osiguranja, posebno za ženu osiguranika, potrebno da navrši 63 godine i osam mjeseci života.

– Za osiguranika muškarca i ženu sa 40 godina penzijskog staža potrebno je da navrši 57 godina i četiri mjeseca, a za osiguranika ženu, prema uslovu 35 godina staža osiguranja, treba da navrši 55 godina i četiri mjeseca – navodi se u saopštenju Fonda.

Podsjećaju da su prema Zakonu o PIO propisani uslovi za ostvarivanje prava na starosnu penziju osiguranika kada navrši 65 godina i najmanje 15 godina staža osiguranja, kada navrši 60 godina života i 40 godina penzijskog staža i kada žena osiguranik navrši 58 godina i 35 godina staža osiguranja.

Iz Fonda PIO napominju da je Zakonom o PIO propisano da se navedeni uslovi ne primjenjuju odmah stupanjem na snagu Zakona o PIO već da se do tih krajnjih uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju dolazi postepeno do 2019. godine, odnosno 2025. godine. Srna

 

 

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+