ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Počeo eksperiment u Finskoj: Nezaposlenima mjesečno 560 evra!

Objavljeno u POSAO, VIJESTI IZ SVIJETA

HELSINKI, Finska je prva zemlja u Evropi koja će, doduše u okviru društvenog eksperimenta, nezaposlenima isplaćivati osnovnu mjesečnu zaradu od 560 evra, radi smanjenja državne birokratije i siromaštva, i povećanja zaposlenosti.

Oli Kangas iz agencije finske vlade KELA, koja je nadležna za socijalna pitanja u zemlji, izjavio je da je 1. januara počeo probni period u trajanju od dvije godine, u kojem učestvuje 2.000 slučajno odabranih građana, koji će primati nadoknadu za nezaposlene.

Oni će dobijati 560 evra mjesečno, a neće morati da podnose izvještaje o tome kako su taj novac potrošili, prenio je AP.

Taj iznos će se, međutim, odbiti od svih drugih naknada koje već dobijaju.

U Finskoj je prosječna zarada u privatnom sektoru 3.500 evra mjesečno, pokazuju zvanični podaci. Inače, stopa nezaposlenosti u Finskoj, zemlji sa 5,5 miliona stanovnika, stoji od prošle godine na 8,1 odsto, što znači da je oko 213.000 ljudi bez posla. Tanjug

 

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+