ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Počela godina preduzetništva na Kosovu

Objavljeno u POSAO

kosovoLEPOSAVIĆ,  Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je Zavod “Ivo Lola Ribar” u Lešku kod Leposavića lider Srbije u proizvodnji odlivaka i otkovaka i da je njegovom današnjom posjetom Zavodu započela godina preduzetništva koja podrazumijeva jačanje postojećih i otvaranje novih privrednih subjekata na Kosovu.
Đurić je istakao da je Zavod ogledan privredni subjekt, koji je u protekloj godini uvećao proizvodnju za 12 odsto, te je najavio da će mu u narednom periodu Vlada Srbije pomoći da proizvode plasira na srpsko i strano tržište.

“Ovaj Zavod je primer borbe protiv nezaposlenosti. U njemu 180 ljudi hrani porodice bez ikakve pomoći Srbije”, rekao je Đurić.

Prema njegovim riječima, u godini preduzetništva Vlada Srbije očekuje da se u svojstvu kooperanata u proizvodni program uključe i preduzetnici jer je nezaposlenost najveći problem Srba na Kosovu i Metohiji.

Đurić je naveo da će Zavod ostati u vlasništvu Srba jer je ovo preduzeće vlasništvo države Srbije i Srba i da zato Priština ne može raspolagati sa onim što nije njeno.

“Naša je odgovornost da narednim generacijama ostavimo ovaj Zavod bar u stanju u kakvom je sada”, rekao je Đurić.

On je dodao da je uspjeh zaposlenih u Zavodu tim većim ako se uzmu u obzir administrativne prepreke koje postavlja Priština kako u pogledu nabavke sirovina tako i u pogledu plasmana proizvoda.

Zavod su sa Đurićem danas posjetili i predstavnici Srba u kosovskim institucijama.

Fabrika otkovaka “Lola fot” iz Leška osnovana je 1984. godine kao ogranak “Lola Sistema Beograd”, specijalizovana je fabrika za proizvodnju rezervnih dijelova na bazi otkovaka od čelika.

Svoje proizvode, koji se koriste u mašinogradnji, brodogradnji, elektroprivredi, rudarstvu, automobilskoj i drvnoj industriji, proizvodi i plasira najviše za potrebe preduzeća u centralnoj Srbiji. Srna

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+