ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Pitić: Jačanju dinara doprinose i banke kupovinom zapisa

Objavljeno u FINANSIJE

BEOGRAD, Predsjednik Upravnog odbora Societe Generale banke u Srbiji Goran Pitić ocijenio je da najnovijem jačanju dinara u odnosu na evro doprinose i banke kupovinom državnih zapisa.
“Devizni kurs je odraz stanja ponude i tražnje za devizama i na njega utiču priliv kapitala u zemlju, dokapitalizacije, promjene regulative Narodne banke Srbije, dospjeće obaveza privrede, ali i kupovina državnih hartija od vrijednosti”, rekao je Pitić.
“Kupovini državnih zapisa, kako u dinarima tako i u evrima, banka pribjegava samo u situacijama kad je potrebno privremeno plasirati viškove likvidnih sredstava. Dobro je da postoji lepeza različitih rokova, mogućnost plasiranja u evrima i indeksiranim dinarima, a još je važnije što se, mada sporo, trgovinom zapisima razvija i sekundarno tržište državnih hartija od vrijednosti”, ocijenio je Pitić.
Kupovina zapisa, kako je dodao, pored toga što pomaže upravljanju likvidnošću banaka, utiče i na cijenu dinara, pa i cijenu evra na domaćem trzistu, što je važno i za klijente banaka.
“Državne hartije od vrijednosti mogu poslužiti bankama i kao zaloga za kratkoročne pozajmice od Narodne banke Srbije, tako da svaka banka koja mudro upravlja svojim sredstvima zna koliko je važno pravilno rasporediti sva sredstva kako bi se pored profitabilnosti osigurala i njihova sigurnost”, naglasio je Pitić. Beta

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+