ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Petrović: Uredba o cijeni hljeba štiti interes građana

Objavljeno u TRGOVINA

BEOGRAD, Vlada Srbije ograničila je cijenu vekne hljeba “sava” na 54,22 dinara kako bi zaštitila interese građana i smanjila mogućnost da tržište bude ugroženo, rekao je ministar trovine i poljoprivrede Dušan Petrović.

“Uredno snabdijevanje osnovnim životnim namirnicama smanjuje rizik da tržište bude ugroženo. Cijena hljeba se kreće između 38 dinara i danas propisane cijene, a spremni smo da sa svim učesnicima tržišne utakmice razgovaramo oko eventualnih problema”, izjavio je Petrović za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim riječima, današnja odluka vlade nije nauštrb interesa mlinara i pekara, a propisane oštre kazne za prekoračenje propisane cijene hljeba će, kako je istakao, isključiti mogućnost da neko vrši bilo kakve zloupotrebe u vezi s tim.

On je naveo da je vladina uredba vremenski ograničena do 30. septembra i da neće biti produžavana.

“Uslovi su vrlo pogodni za pekare zbog toga što propisuju da trgovci moraju da im isplate naknadu u roku od 20 dana, a, s druge strane, povraćaj hljeba ne može biti veći od pet odsto. To su vrlo dobri uslovi koji štite pekarsku industriju”, naveo je Petrović.

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede poručio je građanima da mogu da budu mirni, uvjeravajući ih da vlada i dalje preduzimati sve mjere kako bi tržište “i ubuduće bilo stabilno i snabdijeveno osnovnim životnim namirnicama”.

“Zabranili smo izvoz pšenice jer je izvezeno 150.000 tona pšenice više nego što je planirano, a juče smo, takođe, do 15. juna potpuno ukinuli carinu na uvoz pšenice, tako da mlinarska i pekarska industrija ne bi trebalo da imaju bojazan da će neko preuzeti monopolsku poziciju na srpskom tržištu”, kazao je Petrović.

Vlada Srbije ograničila je u petak cijenu vekne hljeba od 600 grama, od brašna tip 500 na 54,22 dinara, dok je Uredba Vlade o obaveznoj proizvodnji 40 odsto hljeba od brašna tip 500 produžena do 30. septembra.

Pekari su najavljivali da će, posle poskupljenja struje od 15,5 odsto, vekna najtraženijeg hljeba “sava” koji se pravi od brašna tip 500, koštati oko 70 dinara. Emg.rs

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+