ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Pčelinji otrov liječi Parkinsovu bolest

Objavljeno u OSTALO

BANJALUKA, Pčelinjim otrovom može se liječiti Parkinsonova bolest, multipleskleroza, artritisi, artroze i neuritisi kod kojih je konvencionalna medicina dala skromne rezultate, rekao je predsjednik Saveza pčelara Republike Srpske (RS) Branko Končar.

Na predavanju na temu “Liječenje pčelinjim otrovom”, koje je organizovano u okviru trodnevne manifestacije “Dani meda i pčelarstva Banjaluka 2007” Končar je rekao da se pčelinji otrov kao daleko najefikasniji i najjeftiniji lijek svakodnevno koristi za liječenje pacijenata u “Api-centru” u Čeljebinsku u Rusiji.

Končar je naglasio da se infektivne bolesti ili tuberkuloza ne mogu liječiti pčelinjim otrovom, kao i da ga ne bi smjeli uzimati ljudi koji ne znaju kakva im je alergijska reakcija na ovu supstancu.

Prema njegovim riječima, kod nas se još uvijek ne prikuplja pčelinji otrov, koji se u farmaciji zemalja zapadne Evrope koristi za pripremu krema namijenjenih za liječenje reumatskih oboljenja.

“Postoje planovi da Savez pčelara RS posjeti počelare u Srbiji i Bugarskoj koji imaju i mogu da nam ustupe tehnike prikupljanja pčelinjeg otrova”, rekao je Končar i dodao da bi se prije toga pčelinji otrov trebao i službeno proglasiti lijekom.

Predsjednik Saveza pčelara RS naglasio je i da je med kao proizvod pčela prije svega lijek pa tek onda hrana.

“Med sadrži 181 komponentu u svom sastavu i kao takav predstavlja bogastvo minerala, vitamina, aminokiselina i drugih supstanci koje su nužne ljudskom organizmu, ali ga treba treba uzimati u optimalnim količinama odnosno srazmjerno ljudskoj težini”, rekao je Končar.

On je dodao das dnevno treba uzimati onoloko grama meda koliko čovjek ima kilograma i to rastopljenog u čaši toplog napitka.

Manifestacija “Dani meda i pčelarstva Banjaluka 2007” okupila je više od 50 pčelara iz RS, Federacije BiH i Srbije u okviru koje je održana izložbe meda i pčelinjih proizvoda, predavanja na temu “Liječenje pčelinjim otrovom” i “Unapređenje zdravlja i pčelinji proizvodi” i drugi zabavne manifestacije.

Organizaciju manifestacije pomogli su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Fond za unapređenje i razvoj sela, USAID LAMP i Grad Banjaluka.

Komentari |


Komentari (1)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+