Capital.ba

Pad proizvodnje slatkiša u Srbiji od tri odsto

18.04.2011. / 17:39

BEOGRAD, Konditorska industrija je u prva dva mjeseca 2011. godine zabilježila pad proizvodnje od oko tri odsto, čime je nastavljen “konstantan negativni trend” započet još 2008, izjavio je danas predsjednik Grupacije konditora Privredne komore Srbije Miroljub Aleksić.

Srpska konditorska industrija je od 2008. do 2010. imala pad proizvodnje od 9.300 tona, odnosno sedam odsto, a najveći pad u tom periodu zabilježen je kod bombonskih proizvoda, i to za 20,7 odsto, kazao je Aleksić na sjednici te grupacije.

On je precizirao da je proizvodnja slatkiša u Srbiji u januaru i februaru 2011. godine iznosila 17.479 tona.

Pored pada proizvodnje, rast uvoza konditorskih proizvoda u Srbiju započet krajem protekle godine se nastavlja i u januaru i februaru, naveo je Aleksić, dodajući da je vrijednost uvoza u tom periodu bila veća za 23 odsto nego lani.

Najvažniji razlozi za to što se domaća konditorska industrija, koja je i pored svih poteškoća i dalje suficitarna i značajno ulaže u proizvodnju, nalazi u teškoj situaciji, prije svega su značajno više cijene sirovina nego u okruženju i “nedostatak podrške vlade i političkih struktura”, naglasio je Aleksić.

On je rekao da se domaći konditori nalaze u nepovoljnijem položaju u odnosu na konkurente iz EU i okruženja, jer oni za svoju proizvodnju koriste znatno jeftinije sirovine i manja poreska opterećenja, a rokovi naplate robe su čak i do 10 puta kraći.

Kao primjer za to Aleksić je naveo cijenu šećera, koja u EU iznosi od 500 do 520 evra (po toni), a u Srbiji 92 dinara po kilogramu, odnosno skoro 900 evra po toni i dodao da je slična situacija i sa mlijekom u prahu, plaminim uljem, lješnikom…

Nekonkurentnosti srpskih konditora čak i na domaćem tržištu doprinosi i uvoz stranih finalnih proizvoda po sniženim carinama, naglasio je Aleksić, napominjući da će se od 2013. godine uvoz konditorskih proizvoda iz EU u Srbiju u potpunosti odvijati bez carina.

Radi jačanja konkuretnosti domaće konditorske industrije, kako je ukazano, treba omogućiti stabilizaciju cijena domaćih sirovina i njihovu nabavku po cijenama koje nisu iznad onih u okruženju.

Učesnici skupa podsjetili su i da se ta industrija već dvije godine zalaže za utvrđivanje carinskog kontigenta za uvoz mlijeka u prahu i maslaca bez plaćanja posebne dažbine (prelevmana), jer domaća proizvodnja ne može da zadovolji potrebe srpskih konditora.

Kako je upozoreno, ukoliko se problemi ne riješe na sistemski način, budućnost srpskih fabrika konditorskih proizvoda po potpunoj liberalizaciji tržišta je ili “da se zatvore ili da proizvode privatne robne marke za evropske proizvođače”.  Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!