ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Pad cijena nafte

Objavljeno u ENERGETIKA, VIJESTI IZ SVIJETA

LONDON, Cijena nafte pala je u utorak na londonskom tržištu prema 124 dolara za barel po osnovu signala o povećanom snabdijevanju iz Saudijske Arabije i skorašnjem povratku libijskog izvoza na predratne nivoe.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 1,29 dolara, na 124,42 dolara. Na američkom je tržištu bila niža 59 centi i iznosila je 107,5 dolara. Saudijska Arabija objavila je da je spremna nadomjestiti smanjenje ponude povezano s Iranom i u ponedjeljak kasno popodne poručila je da će uznastojati da se cijene nafte vrate na pravedni nivo, prenijela je državna novinska agencija. Prigušena je i bojazan u vezi s snabdijevanjem iz Libije, čiji bi se izvoz nafte u aprilu trebao vratiti na predratni nivo, prema riječima zvaničnika nacionalne naftne kompanije.

“Od petka učestalo viđamo napise o tome da povećana proizvodnja u Saudijskoj Arabiji nadoknađuje smanjenje izvoza iranske nafte. Iznenađen sam što tržište tek sada reaguje”, rekao je Tony Machacek iz londonskog Jefferies Bachea. “Sada to utiče na cijene, u kombinaciji s povratkom libijske proizvodnje na predratne nivoe i slabom kineskom potražnjom”, dodao je. Kina je u utorak izvijestila da je povećala maloprodajnu cijenu benzina i dizela za šest do sedam odsto, što je najveće povećanje u gotovo tri godine i analitičari smatraju da bi moglo obuzdati rast potražnje. “Takav potez mogao bi obuzdati potražnju. Više cijene obeshrabruju rasipnu potrošnju”, rekao je Gordon Kwan iz hongkonškog Mirae Asset Managementa. Mjera će ipak imati tek ograničeni uticaj bude li kineska ekonomija i dalje snažno rasla, doduše po nešto nižim stopama, dodao je Kwan.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne korpe njene nafte u ponedjeljak iznosila 124,08 dolara, što znači da je porasla 1,16 dolara u odnosu na petak. Hina

Ključne riječi:  , ,

Komentari |


Komentari (1)

  • bosman

    Kod na je cijena nafte usklađena sa Petrolom, što znači povećana cijena. Uvijek smo kontra svijetu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+