ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Oštar pad irskog BDP-a u četvrtom tromjesečju

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

DABLIN, Aktivnosti irske privrede oštro su se smanjile u četvrtom kvartalu, čime je ta zemlja treću godinu zaredom zaključila sa padom BDP-a, pokazali su danas objavljeni podaci.
Bruto domaći proizvod (BDP) pao je u četvrtom tromjesečju za 1,6 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazali su najnoviji podaci, prkoseći očekivanjima da će porasti za 0,5 odsto. U trećem kvartalu irski je BDP na tromjesečnom nivou porastao za revidiranih 0,6 odsto. U cijeloj prošloj godini aktivnosti su se smanjile za jedan odsto, naprema vladinoj prognozi da će porasti za 0,3 odsto. Time je dodatno potkopano mišljenje da Irska može prevladati finansijsku krizu oslanjanjem na snažan privredni rast.

U protekle tri godine irski BDP smanjio se više od 12 odsto, što je jedna od najgorih i najdugotrajnijih recesija u industrijaliziranom svijetu. Službene irske prognoze i dalje predviđaju da će privreda u ovoj godini porasti za 1,7 odsto, no očekuje se da će nova vlada sniziti tu prognozu s obzirom da sumornijih 0,9 odsto koliko predviđaju u Međunarodnom monetarnom fondu i Evropskoj uniji. Hina

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+