ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Osam korisnih savjeta kako da uštedite novac

Objavljeno u ZANIMLJIVOSTI

stednjaBEOGRAD, Kako biste izašli iz dugova, prvi korak je objektivna analiza problema. Prestanite da ignorišete problem – ne gomilajte neplaćene račune već sjedite sa cijelom porodicom i zapišite koliko tačno dugujete i kome. Ako vam otplata duga uzima više od 20 odsto mjesečnih prihoda, onda morate napraviti hitan plan za reorganizaciju troškova.
Obavezno označite gdje su vam najveće kamate jer te dugove treba prve da vraćate. Rješavanjem takvih dugova ćete se dugoročno riješiti najveće finansijske opterećenosti.

Vrlo je važno da napravite kućni budžet, odnosno tačno utvrdite koji su vam nužni rashodi poput onih za hranu, odjeću, režije, obrazovanje…

Uz to razmislite i na što nepotrebno trošite novac, tj. imate li kakvih luksuznijih navika kojih biste se mogli odreći dok ne budete “stali na noge”.

Najbolje je da dve-tri nedelje zapisujete baš svaku stavku na koju ste potrošili novac. Tako ćete utvrditi na šta ide većina vaših prihoda i kako ih možete ograničiti. (Kamatica)

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+