ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Opštine ublažavaju porez na imovinu

Objavljeno u FINANSIJE

BEOGRAD, Većina opština u Srbiji će odrediti manju stopu poreza na imovinu od maksimalnih 0,4 odsto, pa će pojedina domaćinstva umjesto najavljenih 7.500 plaćati i do 2.000 dinara manje. Sve opštine imaju rok do kraja maja da donesu odluku o stopi poreza. Izmjene Zakona o porezu na imovinu, usvojene prije dva dana, propisuju i da ovogodišnji porez ne može biti veći od 60 odsto u odnosu na onaj iz 2010. godine.
Osim stope lokalne samouprave moraju da utvrde i cijenu kvadrata, na koju će uticati zona u kojoj se nekretnina nalazi. Do donošenja novih poreskih rješenja, građani su dužni da taj porez plaćaju kvartalno, u istom iznosu kao prošle godine.
Poreska stopa će biti manja u Kragujevcu, Pirotu, Vršcu, Paraćinu i Nišu. Saša Paunović, predsjednik Stalne konferencije gradova i opština, kaže da će porez zavisiti od političke odluke opština, a Paraćin, gdje je predsjednik opštine, smanjiće stopu na 0,3 odsto. Na pitanje koliko će to umanjiti očekivano povećanje, on odgovara da stopa od 0,3 odsto ne mora da znači da će porez biti manji 25 procenata.

Odbornici Skupštine grada Kragujevca već su donijeli odluku da stopa bude 0,3 odsto, a isti procenat trebalo bi da važi i u Pirotu. U Nišu navode da Skupština grada još nije donijela odluku, ali Miloš Simonović, gradonačelnik Niša, ranije je izjavio da je ideja da stopa bude 0,2 procenta. “Trebalo bi da iznosi koje građani plaćaju budu otprilike u nivou prošlogodišnjih. Moja je ideja bila da iznosi budu identični, ali je to teško izvodljivo da se postigne posebno za starije stanove. Iznosi će biti približno isti”, dodao je on.

Beograd, Subotica, Čačak i Smederevo neće biti popustljivi. U Beogradu kažu da će se porez najvjerovatnije obračunati po maksimalnoj stopi, a u Čačku da im ne pada na pamet da je snize. “Prošle godine smo, zbog toga što Vlada nije preduzela obećane mjere, izgubili 20.000 poreskih obveznika, a dali smo veliki novac za popis građana koji ne plaćaju ovaj porez”, kaže Duško Savković, načelnik poreske uprave u tom gradu.

U Subotici nije niti će biti smanjenja poreza, a gradonačelnik Saša Vučinić ističe da su jedni od rijetkih koji su od 2009. mijenjali poreze.

Neodlučni su u Požarevcu i Novom Sadu.

– Ukoliko se ne smanji stopa poreza za prosečan stan od oko 50 kvadrata sa četiri člana domaćinstva u najskupljoj zoni u centru Novog Sada umjesto oko 5.000 dinara biti oko 7.500 dinara. Grad će zadržati cijene kvadrata po zonama. Ukoliko se stopa smanji, porez će biti nepromijenjen, a ako ostane isti, slijedi povećanje poreza – objašnjava Živko Makarić, član Gradskog veća zadužen za finansije.

Najnovijim izmjenama zakona predviđeno je i da zakupci građevinskog zemljišta u javnoj svojini i poljoprivrednog u državnoj svojini ne plaćaju porez na imovinu za plac do deset ari. Takođe se neće plaćati ni porez na imovinu na zemljište ispod zgrade, kako bi se izbjeglo dvostruko oporezivanje. Površine veće od deset ari oporezivaće se, ali se porez neće plaćati na ukupnu površinu već se površina deset ari izuzima od oporezivanja. Blic

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+