ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Oprezno trgovanje na najvećim evropskim berzama

Objavljeno u TRŽIŠTE KAPITALA, VIJESTI IZ SVIJETA

LONDON, Evropski berzovni indeksi danas su bili pod pritiskom oprezne trgovine pred objavu rezultata provjere otpornosti irskog bankovnog sistema na veće potrese na tržištima.
Investitori će sa velikom pažnjom pratiti rezultate stres-testova u irskom bankovnom sektoru, a sudeći prema pisanjima medija vlada u Dablinu sprema se takođe najaviti radikalno restrukturiranje čitavog sektora. U takvom okruženju evropski bankovni sektor ponovno se našao pod pritiskom, sa prosječnim gubitkom od 0,7 odsto na cijeni akcija njegovih pripadnika. Akcijama Bank of Ireland i Allied Irish Banks privremeno je obustavljena trgovina, uoči objave rezultata testova kojima su podvrgnute i niza saopštenja pojedinačnih banaka.

Privremeno je obustavljena još dan ranije i trgovina akcijama banke Irish Life & Permanent, nakon što je u medijima objavljeno da bi je stres-test mogao gurnuti u ruke države. Od gubitnika u tome sektoru isticali su se KBC Groep, s obzirom na izloženost irskim zajmovima. Akcije su mu stoga pojeftinile 3,7 odsto, a pridružila im se i Credit Agricole, s padom cijena akcija od 1,5 odsto.

Pritisaka nije bio pošteđen ni sektor maloprodajnih lanaca, u kojem su u prosjeku akcije izgubile na vrijednosti jedan odsto. Najveći gubitnik bio je švedski brend Hennes & Mauritz, s padom cijena akcija od 4,2 odsto zbog slabije od očekivane dobiti u prvom tromjesečju, koje je završilo 28. februara.

S druge strane, bilo je i dobitnika, i to u sektoru organizacije putovanja. Najveći dobitnik bila je pritom akcija najvećeg evropskog turoperatora TUI Travela, ojačavši 1,5 odsto nakon što je obavijestilo o boljem ljetnom bukingu u poređenju sa prošlom godinom na svim ključnim tržištima.

Pred sam kraj današnjeg trgovanja londonski je indeks FTSE 100 u plusu 0,22 odsto, frankfurtski se DAX povećao 0,09, a pariški je CAC 40 u minusu 0,28 odsto. Na Wall Streetu indeks Dow Jones trenutno je u zelenom 0,58 odsto, dok Nasdaq i S&P 500 bilježe minimalne promjene. Poslovni.hr

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+