ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Nuklearka u interesu Bugara

Objavljeno u ENERGETIKA, VIJESTI IZ SVIJETA

SOFIJA, Izgradnja nuklearke Belene 100 odsto odgovara interesima Bugarske, izjavio je ambasador Rusije u Sofiji Jurij Isakov.

Njegova izjava je uslijedila nakon tvrdnje bugarskog ministra ekonomije, energetike i turizma Trajča Trajkova da potpisivanje sporazuma između bugarske “Nacionalne elektroenergetske kompanije” (NEK) i ruskog Atomstrojeksporta “protivriječne nacionalnim interesima”.
Isakov je riječi Trajkova ocijenio kao “suviše emocionalne i protivrječne stilu konstruktivnog dijaloga koji o tom projektu vode predstavnici dviju zemalja”.

Trajkov je tada saopštio da je direktor NEK Krasimir Pirvanov smijenjen zbog “prekoračenja ovlašćenja” pri potpisivanju sporazuma sa Atomstrojeksportom koji predviđa nastavljanje radova na izgradnji NE Belene u sljedeća tri mjeseca.

Po njegovim riječima, taj dokument “nije povoljan za Bugarsku” i protivriječi njenim nacionalnim interesima.

Naročito nezadovoljstvo izazvala je odluka, naznačena u tom dokumentu, da sporna pitanja budu konačno usaglašena do 1. juna i da bude potpisan punovažni sporazum o izgradnji te atomske elektrane.

Komentarišući nastalu situaciju, ruski stručnjaci su ocijenili da smjenjivanje direktora NEK neće omesti nastavak radova na realizaciji projekta Belene.

“Pravno obavezujući dokument je potpisao opunomoćeni predstavnik bugarske strane i njegovo smjenjivanje ne može biti povod za raskidanje sporazuma”, smatraju ruski stručnjaci.

Očekuje se da će pitanja, vezana za izgradnju te atomske elektrane, biti u centru pažnje na redovnom zasjedanju bugarsko-ruske međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku i naučno-tehničku saradnju koje će se narednih dana održati u Moskvi, a na kojoj će bugarsku delegaciju predvoditi Trajkov.  Tanjug

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+