ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Novim načinom ugovaranja do povećanja plata

Objavljeno u PRIVREDA

BANJALUKA- Vlada Republike Srpske opredijeljena je da svim zaposlenim u Srpskoj u jednakom iznosu poveća plate, bez obzira na njihovu visinu, što će biti sprovedeno promjenom načina ugovaranja plata, izjavila je pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Slobodanka Popović.

Ona kaže da je uvođenje novog načina ugovaranja plata, koja je uvećana za svakog radnika za 30 KM, dovelo do određenih promjena Zakona o radu, kao i da je zbog toga potrebno raditi nove anekse ugovora.

“Takođe, izmjenom Zakona o porezu na dohodak povećan neoporezivi dio, odnosno lični odbitak koji sada iznosi 500 KM. Sve plate ispod 500 KM nisu uopšte oporezovane porezom na dohodak”, rekla je Popovićeva tokom održavanja info-dana u organizaciji Privredne komore Srpske na temu izmjena zakonodavnog okvira u oblasti rada, poreza na dohodak, definicije i obračuna plate.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić rekla je da je Komora prepoznala potrebu da se na temu izmjena, u prvom redu Zakona o radu vezano za povećanje plata, kao i drugih podzakonskih pratećih akata javila potreba održavanja ovakvih info-dana sa predstavnicima resornih ministarstava, Poreske uprave i privrede.

“Bitno je da se postojeće dileme i nejasnoće razjasne, prije svega kada su u pitanju određeni obrasci, na koji način, šta i kako prijaviti, koji su rokovi koji moraju biti ispunjeni, kao i obaveze koje iz svega toga proizilaze”, navela je Ristićeva.

Prema njenim riječima to je u privredi komplikovanije zato što se plata sastoji iz varijabilnog dijela, odnosno, zavisi od radnog učinka radnika i pojavljuju se dileme, mahom tehničke prirode, prilikom njenog obračuna.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 4. jula set zakona čije izmjene i dopune rezultuju povećanjem plata svih zaposlenih u Republici Srpskoj.

Usvojeni su zakoni o izmjenama i dopunama zakona o radu i o porezu na dohodak, zakoni o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske, u oblasti prosvjete i kulture, u javnim službama Srpske, u institucijama pravosuđa, u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Srpske, te Zakon o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u Srpskoj. Srna

Ključne riječi:  , , , , , ,

Komentari |


Komentari (1)

  • Erika

    15 eura ce totalno promjeniti zivot radnika u RS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+