ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Novi direktori u četiri banke

Objavljeno u FINANSIJE

BANJALUKA, Četiri direktora banaka u Republici Srpskoj smijenjena su ili su podnijela ostavke na dosadašnje funkcije.
U Bobar banci a.d. Bijeljina potvrdili su da je generalni direktor, Dragan Radumilo, podnio ostavku iz ličnih razloga, te da je ostao da radi u banci na drugim poslovima. Njega je, kažu u Bobar banci, na mjestu generalnog direktora zamijenio Petar Cacanović.
Ranko Labović povukao se s mjesta direktora Unikredit banke a.d. Banja Luka, zbog, kako saznajemo, neslaganja oko koncepta poslovanja banke. Na toj funkciji zamijeniće ga mladi Siniša Adžić, izvršni direktor za korporativno bankarstvo u Unikredit banci a.d. Banja Luka, koji je prije toga bio direktor Segmenta osobnog i poduzetničkog bankarstva u Unikredit Zagrebačkoj banci d.d.
Slični razlozi kao u slučaju Ranka Labovića, doveli su ne do ostavke već do potpuno izvjesne smjene Srećka Bogunovića s mjesta direktora Hipo Alpe Adria banke a.d. Banja Luka. Kako saznajemo, Bogunović će ubuduće vršiti funkciju zamjenika direktora, u čiju će fotelju sjesti Slovak Samuel Vlčan.
I u IEFK banci a.d. Banja Luka takođe je došlo do kadrovskih promjena. Naime, Nebojšu Dželebdžića na funkciji direktora zamijeniće Savo Lončar, savjetnik premijera RS za investiciono-razvojne programe i član Senata RS.
Osim IEFK banke, sve pomenute finansijske institucije poslovnu, 2009. godinu, završile su s dobrim poslovnim rezultatima.
Unikredit banka a.d. Banja Luka prošle godine ostvarila je ukupne prohode u iznosu 38 miliona KM, što je za tri miliona KM više nego u 2008. godini. Kao glavni razlog povećanih prihoda u banci su naveli povećanu kreditnu aktivnost te prihode od kamata.
Bobar banka a.d. Bijeljina poslovnu, 2009. godinu, okončala je s 1,3 miliona KM neto dobiti, što predstavlja povećanje profita za 66 odsto u odnosu na 2008. godinu. Ukupna aktiva ove banke, zaključno s 31. decembra 2009. godine, iznosila je 314 miliona KM, kapital 26 miliona KM, kreditni portfolio 128 miliona KM, a depoziti 164 miliona KM.
Hipo Aple Adria banka a.d. Banja Luka prošle godine ostvarila je bruto dobit u iznosu pet miliona KM, odnosno 2,3 miliona KM neto dobiti. Ukupna aktiva banke iznosila je blizu 1,7 milijardi KM, čime je Hipo banka zadržala poziciju najveće banke u Republici Srpskoj, s tržišnim učešćem od oko 30 odsto. Zabilježila je i stabilan rast štednje građana, u iznosu četiri odsto u odnosu na kraj 2008. godine.
IEFK banka poslovnu, 2009. godinu završila je sa 4,3 miliona KM gubitka, koji je povećan za 152 odsto u odnosu na 2008. godinu, koju je ova banka u ruskom vlasništvu završila s 1,7 miliona KM gubitka. Ukupna aktiva IEFK banke, zaključno s 31. decembra 2009. godine, iznosila je 24,7 miliona KM, ukupni kapital 13,4 miliona KM, kreditni portfolio 5,4 miliona KM, a depoziti pet miliona KM. Ministar finansija RS, Aleksandar Džombić, rekao je da u IEFK banci Vlada RS ima 2,9 miliona maraka depozita te da nema nikakve bojazni da bi ova banka, čija je ukupna bilansna suma oko 20 miliona maraka, mogla da ugrozi finansijski sektor.
– IEFK banka je solventna, ima dovoljan iznos likvidnih sredstava, od kojih se najveći dio nalazi u Centralnoj banci BiH i nesmetano može da izvrši svoje obaveze prema deponentima, uključujući i Vladu RS i stanovništvo – rekao je Džombić. On očekuje da će IEFK banka, pronalaskom strateškog partnera i obezbjeđenjem dodatnog kapitala, uspješno poslovati u narednom periodu.

Propala dokapitalizacija IEFK banke
Pokušaj dokapitalizacije IEFK banke a.d. Banja Luka, putem emisije akcija vrijedne gotovo 4,2 milijuna evra, nije uspio. Tokom javne ponude 83.392 akcije nominalne vrijednosti 50 evra, koja je trajala tri mjeseca, nije zabilježena nijednu uplatu. Kao razlog neodazivanja postojećih akcionara i novih investitora, u IEFK banci naveli su ekskluzivne pregovore o prodaji akcija potencijalnom kupcu ne otkrivajući s kim pregovaraju. Fokus

Komentari |


Komentari (40)

 • brkoug

  Promjena direktora u četiri banke, od kojih su tri uspješno poslovale,može biti posledica svega drugog osim poslovnih rezultata. Nekako mi najviše se mota pomisao, ono što bi se reklo; prijatelju odradio si ono zbog čega smo te držali, hvala ti, ali sada ćeš prepustiti sledećem sa kojim opet imamo određene planove. Ne očekujem značajnije promjene u ponašanju i rezultatima kod ovih banaka osim kod IEFK sa Lončarom, pod uslovom da SNSD na jesen održi se.

 • rakovic

  Krivi navod. promjena direktora u 5 banaka. Zaboravili ste NOVU. Smjena izvršena 1.3.

 • optical

  Tačno za Novu jer je umjesto Milorada Andžića postavljen Milan Radović. Ovo je najmanja promjena jer je Milan Radović sa Avlijašem već dosta dugo upravljao bankom dok je Andžić izgubio sve konce kada je dozvolio da se iz banke otjera po mnogima najbolji bankar na ovim prostorima Slaviša Raković.
  Međutim i Milan je veoma kvalitetan bankar i skidam mu kapu.

 • bosman

  Slaviša je bio alfa i omega u Novoj banci, međutim prokletstvo Avlijaša je došlo do izražaja. Vidite mu samo kapital sa koliko je ušao a koliko danas ima.
  A što se tiče zadnje smjene, nešto se iza brda valja. Mislim da se nešto treba desiti u budućnosti a po mogućnosti da direktori ostanu slijepi, naravno i naša bajna Agencija.

 • bosman

  A IRB. To je šesta banka.

 • MM

  IRB nije banka.

 • MM

  IRBRS nije banka, iako ima “banka” u nazivu.

 • Marinko

  Jedino se Bajic drzi. Njemu niko nista ne moze.

 • bosman

  @MM
  šta je starije, koka ili jaje

 • MM

  Ti :)

 • brkoug

  Bosman! Samo banka smije imati u nazivu riječ banka. Znači da ste u pravu, IRB RS jeste banka, bez obzira što je specifična u odnosu na klasične komercijalne banke.

 • simo

  sta im bi, odjednom?

 • sudija

  evo članova Zakona o IRB RS:
  Član 4.
  Na osnivanje i poslovanje Banke primjenjuju se odredbe Zakona o javnim preduzećima, ukoliko ovim zakonom nije drugačije određeno.
  Član 8.

  (1) Banka se osniva radi upravljanja fondovima, i to :

  a) Fondom stanovanja Republike Srpske,
  b) Fondom za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske,
  v) Akcijskim fondom Republike Srpske,
  g) Fondom za restituciju Republike Srpske,
  d) Fondom za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu Republike Srpske.

  da li je irb banka,ili ne??

 • sudija

  a evo članova Zakona o bankama koji bi mogli pojasniti “zabunu”:
  ZAKON
  O BANKAMA REPUBLIKE SRPSKE
  I – OPŠTE ODREDBE
  Član 1.
  Ovim zakonom uređuje se osnivanje, poslovanje,
  upravljanje, supervizija i prestanak rada pravnih lica
  koja obavljaju poslove primanja novčanih depozita i
  davanja kredita, kao i drugih poslova u skladu sa ovim
  zakonom (u daljem tekstu: banka) u Republici Srpskoj.

  član 2. stav 3. i 4. glase:
  “Niko ne može koristiti riječ “banka” ili izvedenice
  te riječi u smislu označavanja djelatnosti,
  proizvoda ili usluga, bez dozvole ili ovlašćenja
  Agencije u skladu sa ovim zakonom, osim ako je takva
  upotreba utvrđena i odobrena posebnim zakonom ili
  međunarodnim sporazumom, ili je iz konteksta u kojem se
  koristi riječ “banka” jasno da se ona ne odnosi na
  bankarske djelatnosti.
  Banka ne može u svom nazivu koristiti riječ koja bi
  mogla asocirati na bilo koju ustanovu Republike Srpske
  ili Bosne i Hercegovine ukoliko bi to, po ocjeni
  Agencije, moglo dovoditi javnost u zabunu.”

  sada je sve jasno, ili???

 • bosman

  13. sudija-dodajem:Дјелатност Банке према јединственој класификацији дјелатности сврстана је у:
  65.230 − Остало финансијско посредовање.
  Банка може, уз претходну сагласност Владе Републике Српске (у даљем тексту Влада),
  закључити уговор о управљању са другим фондовима, без обзира на облик власништва.
  Банка може закључити уговор са домаћим и страним правним лицима ради обављања
  послова који су повезани са њеном дјелатношћу.

 • optical

  Zaista, IRBRS se može posmatrati i kao društvo za upravljanje fondovima.
  Ali, IRBRS je klasična banka za obnovu i razvoj kao što je EBRD, KfW, WB itd. Ona nije komercijalna banka što znači da nebi trebala da radi platni promet, štednju i depozite kao ni direktno kreditiranje krajnjih korisnika u najprostijem smislu.
  U skladu sa ovim nije jasna kreditna linija za borce za koju je navedeno da će biti realizovana preko IRBRS na način da će ona vršiti isplate i pratiti otplatu te raditi ostale kreditne poslove.
  Da bi se ovo uradilo opet će se morati sklopiti ugovori sa poslovnim (komercijalnim) bankama o komisionim poslovima što će ili poskupiti kredite borcima ili za IRB biti generator gubitaka.
  Koncept IRBRS je odličan koncept koji se svaki dan sve više i više uništava počevši od političke umješanosti odnosno guranja politike ispred struke, loše kadrovske strukture jer tamo nema niti jedne osobe koja je radila u bankama ili sa kreditima pa do nepotizma i poltronizma što na kraju rezultira lošim izborom i još lošijem razvoju loših projekata.

 • bosman

  IRB DOĐE PO SVOJOJ DJELATNOSTI KAO NEKI “KOKTEL” FINANSIJSKIH USLUGA, KOJI ĆE NAJVIŠE KOŠTATI NAŠ ENTITET, A NIKAKO BANKE KOJE SU SERVIS IRB-A

 • MM

  Čujem da je Siniša Adžić prijatno iznenađen viješću da će sjesti u direktorsku fotelju.

 • morlak

  Sinisa Adzic je jedini kvalificirani i trenirani bankar od svih imena koja se spominju u ovom clanku i komentarima.

 • Prijatelj

  Slažem se glede Siniše…..

 • bosman

  Siniša adžić je radiou Tvornici keksa “Mira” u Prijedoru u prodajnoj službi. Kada je otvarana ekspozitura Unicredit banke u Prijedoru postavljen je za šefa iste. Poslije je uznapredovao i otišao u BL za šefa sektora za stanovništvo u istoj banci. Čak je nekih novih direktora vriejeme provedeno u bankarstvu duže od Sinišinog (Milam iz Nove banke), a ko je bolji već su dosadašnji rezultati rekli.

 • optical

  Siniša je veoma talentovan momak i mišljenja sam da je kvalifikovan za posao za koji je predložen. Vjerujem u njegov uspjeh ali mu želim i svu sreću.

 • bosman

  I ja vjerujem u njegov uspjeh i sve čestitke svim direktorima.

 • sanja

  Sve je to lijepo.Sinisu ne znam ali misljenja sam da ce imati usko svezane ruke po pitanju svega smijesno je biti direktor u vremenu gdje najmanji papir mora ici za Zagreb ili Bec,prosto dodjete kao njihova marioneta vasi kvaliteti ne mogu doci do izrazaja brzo vas potrose i to je to.

 • bosman

  A Siniša se opredjelio za to kada je otišao iz “keksare”. A i tamo dok je bio morao je šlušati Zagreb (Kraš).

 • marina

  MARIONETA NE MOZE BITI SVAKO;NEMAS SVOG STAVA NEGO CUTIS I RADIS KAKO DRUGI KAZE I DOK DRUGI HOCE

 • brkoug

  Nije ni to lako. Ne da ti đavo mira, zucneš i ode karijera.

 • simo

  nakon 2g.u banci,zbog ne slaganja oko koncepta poslovanja banke,<slicno tako je i bogunovica dovelo ne do ostavke nego do smjene.malo mi nije jasan text.a prethodnika njegovog(sinisinog)nebi komentarisao,sinisu ne poznajem

 • ranka

  Smijesno je Simo i komentarisati nekog poput Ranka Labovica vjerujte,covjek je iz banke rastjerao sve vrijedne radnike,postene moralne a ostavio sljam…Zasto,sta mu je bio cilj niko ne zna..A kazu da i sam ima itekako oraha u dzepu…

 • marina

  ko zna sta se iza brda valja.velike igre su to.

 • marina

  u hypu se svasta radi.nece to na dobro izaci.

 • ranka

  Ah naravno nesto sto mi obicni smrtnici ne mozemo ni dokuciti.Imala sam cast upoznati Labovica,jedan jako prepotentan gospodin koji se poslednjih godina bavio samo prelascima iz banke u banku,kao da je fudbaler pa ko ce dati vise za njegov transver a svaku banku je bukvalno sahranio.

 • bosman

  E to su naši stručnjaci. Vidjeli od drugih a vrijeme im prolazi. Eno jednog Klincova, danas je glavni STK BiH, a Kristal i ostali manifetluci. Uvijek oni sebe nađu

 • simo

  cuo sam da se radni sporovi sa tom bankom razvlace godinama po sudu

 • Goca

  Ranka,
  ovo sto pises za gdina Labovica je smijesno. Radio sam sa covjekom i ako si ga upoznala u negativnom to samo znaci da si neradnik i nestrucnjak. Zalosno sto takve osobe mogu blatiti druge ljude!

 • simo

  neka bude,sto bi se reklo,kako radio tako mi bog pomogao

 • neutralan

  mislim, da prisutni na forumu nisu dovoljno kompetentni da karakterisu ljude koje ne poznaju, ili da sude po ličnom, uglavnom neobjektivnom stavu. Ako neko iza sebe ima toliko radnog staža u bankama (koje nisu podložne političkim uticajima u smislu izbora direktora) ne dovodim u pitanje njihovu sposobnost i stručnost. Da li kod nas postoji bilo šta osim kritike i omalovažavanja ljudi. Niko nije spriječen da svojim obrazovanjem i sposobnosću napraduje.

 • ranka

  Goca,zalosno je upravo ovo sto ti sada radis,ja iznosim cinjenice i nikada nebih davala pausalne ocjene o bilo kome bez jakih argumenata….A vrijeme ce pokazati sve…Tebi je taj isti vjerovatno puno pomogao pa si zato subjektivan…

 • Goca

  Ranka, nemam razloga nikoga braniti ali ni napadati. Znam kako covjek radi iz iskustva i jeste mi puno pomogao ali profesionalno i znanjem. Nisam siguran da li si ti radila sa njim ili si se upoznala sa njim. I sta je bio tvoj problem.

 • ranka

  Necu da ulazim u diskusiju sa vama uopste po tom pitanju,vi ste svoje rekli u gornjem postu gdje mene nazivate neradnikom i nestrucnjakom samo zato sto sam iznijela svoje misljenje o gospodinu,a vjerujte da nisam sama da mnogi djele moje misljenje..

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+