ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Norveški fond dosegao trilion dolara

Objavljeno u FINANSIJE, VIJESTI IZ SVIJETA

OSLO – Najveći državni fond na svijetu, u vlasništvu Norveške, dostigao je rekordnih trilion dolara. Fond je osnovan 1998. s ciljem štednje prihoda od nafte i gasa za buduće generacije. Norveški fond dosegao trilion dolara

Sada ima vrijednost od 250% norveškog BDPa, što je premašilo procjene o vrijednosti od 130% do 2020.

Vrijednost fonda iznosi 185.000 dolara po glavi svakog stanovnika Norveške.

Fond investira sredstva u akcije, obveznice i nekretnine u inostranstvu, ali ne i u kompanije koje proizvode duvan, nuklearno oružje ili nagazne mine.

Do sada je, iz etičkih razloga, 66 kompanija stavljeno na “crnu listu” ulaganja norveškog fonda. Fond kontroliše 1,3% svjetskih akcija, dok norveško stanovništvo od 5,3 miliona čini svega 0,1% svjetske populacije. (BusinessInsider)

 

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+