ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

NLB banka Banjaluka ostvarila rekordnu dobit od 45 miliona KM

Objavljeno u FINANSIJE

– Bajić: Ostvarili smo najveću dobit bilo kada u RS
– Sve banke u plusu, ukupna dobit 97,9 miliona KM
– UniCredit banka u plusu 25,77 miliona KM, Nova banka 9,8 miliona

BANJALUKA – Sve banke u Republici Srpskoj poslovale su pozitivno u prošloj godini, a ubjedljivo najprofitablnija bila je NLB banka koja je zaradila čak 45 miliona KM. Ovo je ujedno i najveća dobit koju je jedna banka ikada ostvarila u RS.

Резултат слика за NLB BANKA BANJALUKA

Prema preliminarnim podacima Agencije za bankarstvo RS sve banke su prošlu godinu završile u plusu, tako da je na nivou bankarskog sektora ostvarena neto dobit od 97,9 miliona KM.

„Dobit bankarskog sektora bilježi rast od 116 odsto u odnosu na kraj 2016. godine kada je bila 45,3 miliona KM“, rekli su u Agenciji i dodali da su ovi podaci podložni promjenama jer se radi o preliminarnim i nerevidiranim podacima.

Direktor NLB banke Radovan Bajić rekao je za CAPITAL da je prošla godina za njih bila rekordna po dobiti, a da je na to uticalo konstantno dobro poslovanje prethodnih godina. Njihova dobit je u odnosu na 2016. povećana za 17 miliona KM.

„To je najveća dobit koju je neka banka do sada ostvarila u RS. Radi se o novim standardima kojima je utvrđeno da NLB banka ima natprosječno utvrđene rezervacije, tako da je dio dobiti rezultat umanjena rezervacija. To je samo rezultat dugogodišnjeg pozitivnog poslovanja i akumuliranih rezervi koje smo imali“, kazao je Bajić i dodao da su zabilježili i rast kredita i depozita od sedam odsto.

Резултат слика за UNICREDIT BANKA BANJALUKAUniCredit banka Banjaluka zaradila 25,7 miliona

Druga po visini ostvarene dobiti je UniCredit banka Banjaluka čiji profit je iznosio 25,77 miliona KM. Prema danas objavljenom finansijskom izvještaju, ova banka je u prošloj godini povećala dobit za 3,4 miliona KM.

Samo po osnovu kamata Unicredit banka je lani ostvarila neto prihode od 50,7 miliona KM, dok je po osnovu naknada i provizija zaradila 14,3 miliona KM. U odnosu na 2016. banka je povećala neto prihode i po osnovu kamata i po osnovu naknada  i provizija.

Ova banka danas je objavila i revizorski izvještaj u kojem je dobila pozitivnu ocjenu.

Milionsku dobit ostvarila je i Nova banka Banjaluka, ali je ona nešto manja u odnosnu na 2016. godinu. Dobit ove banke bila je 9,8 miliona KM, dok je u godinu ranije iznosila 13 miliona KM.

Neto prihodi banke od kamata iznosili su 49,1 milion KM i veći su za oko 800.000 u odnosu na 2016, dok su neto prihodi od provizija i naknada bili 24,1 milion KM i oni su veći za oko 300.000 KM.

Nova banka u prošloj godini je zapošljavala 688 radnika.

Profit od 5,3 miliona KM ostvarila je i Sberbanka Banjaluka. Dobit ove banke za godinu dana porasla je za oko 1,3 miliona KM.

Addiko banka izašla iz minusa

Za razliku od prethodnih godina, i Addiko banka je 2017. završila u plusu i to 4,5 miliona KM.

U izjavi priloženoj uz finansijski izvještaj uprava ove banke je navela da je 2017. godina prva u kojoj su u potpunosti poslovali pod Addiko brendom i da će ona ostati upamćena kao godina u kojoj su, nakon višegodišnjih gubitaka, profitabilno poslovali.

„Povratak profitabilnom poslovanju defintivno je najveće dostignuće iz 2017. godine. Naš povratak na tržište je primjetan, kako kroz činjenicu da smo jedan od značajnijih kreditora, uz snažan rast koji se kretao oko 18 odsto, tako i na strani depozira gdje smo rasli 25,8 odsto. Intenzivno smo radili i na smanjenju nekvalitetnih kredita, koje smo naslijedili, a koje smo tokom prošle godine smanjili za 26 odsto“, naveli su iz uprave Addiko banke.

Rast dobiti zabilježila je i MF banka koja je zaradila 4,26 miliona KM, odnosno 1,3 miliona KM više nego 2016.

Neto prihodi od kamata ove banke iznosili su 18,1 milion KM i veći su za 3,7 miliona u odnosu na godinu ranije, dok su neto prihodi od naknada i prvizija bili pet miliona KM i za oko pola miliona su veći u odnosu na 2016. godinu.

Finansijski izvještaji Pavlović banke i Komercijalne banke još nisu objavljeni, ali prema preliminarnim podacima Agencije i one su poslovale pozitivno.

U Agenciji su rekli da su banke u obavezi dostaviti Agenciji za bankarstvo RS konačne izvještaje najkasnije do 5. marta, odnosno revidirane izvještaje najkasnije do 30. aprila tekuće godine za prethodnu godinu.

CAPITAL: Marina Čigoja

Ključne riječi:  , , , , , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (10)

 • ECA auditing Mostar

  Najveći problem izveštaja je što u njima nije javno navedena stopa pokrivenosti NPL (loših kredita) ispravkama vrijednosti. Prema tome ni bruto dobit nije realna kategorija. To utiče na buduće proračune.

  • dzigi bau

   nema veze agencija za bankarstvo ce od minusa napraviti plus

   • Milica

    Cista glupost nlb je uvijek bio prerezervisana banka, otpustajuci rezerve iskazana je velika dobit..

    • Dragan

     Milice, ne odnosi se to na Nlb banku, iako je ta banka izložena prema državi i zeljeznicama i imaće problema u narednom periodu. Tako da se Milice ne brini, nego zakuvaj ručak bolje ti je.

     • Milica

      Dtagane pa ti ni clanak procitao nisi..

 • Zoran Lukić

  Ma bravo, šta da kažem, neka su banke u plus! Možemo to gledati i ovako narod u minus 45 miliona. Da je bar stopa poreza na dobit 39% kao u Njemačkoj pa da ima nešto od toga i naša RS ovako radujemo se dobiti Slovenaca koji su nas već opljačkali kroz štednju pre rata. Pa gdje vama ljudi zdrava pamet i logika. A ti što si lojan Slovencima imaš li ti kakav osjećaj prema svojoj zemlji, stidi se. Petar Kočić se u grobu prevrće!

  • pozdrav iz Kroacije

   sta reci o drzavi koja nije rijesila pitanje stare devizne stednje a dala je dozvolu NLB janezima za rad

 • Milica

  Sad ce i NLB Razvojna ostati bez rezervi i sigurnosti, posto je vecinom ova dobit nastala iz otpustanja rezervi. Slovenci uzimaju dividendu, malo im bilo sto su enormno uzeli u 2016 i 2017, pa ce sva ova dobit da ode kao dividenda u 2018, a ako kojim slučajem nešto krene po zlu, drage štediše – nema depozita, vaša država- vaš problem, mi Slovenci smo svoje uzeli višestruko više od uloženog. Ko nam je kriv kad puštamo da radi ko šta hoće, ja bih uvela 50% porez na isplatu dividende u bankama, pa nek je isplaćuju.

  • Goca

   Nazalost ti pojma nemas sta su rezervacije..

   • Ljilja Panic

    Ljilja Panic: Zašto se vi svađate oko rezervacija i ispravki? Piše sve u standardima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+