ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Njemačka nudi posao, ali ne i gostoprimstvo

Objavljeno u POSAO, VIJESTI IZ SVIJETA

BERLIN, Radna snaga iz inostranstva – i to ona visokokvalifikovana – hvali njemačku privredu. Međutim, koliko god da su plate dobre, a sigurnost zagarantovana, Njemačka ipak pada na listi popularnosti kao mjesta za rad.default

Njemačka je veoma omiljena kod „ekspata“ – tako se kaže za visokokvalifikovanu radnu snagu iz inostranstva. Dve trećine strane radne snage hvali pre svega natprosečnu poslovnu sigurnost u Nemačkoj. Uz to, više od polovine „ekspata“ izjavljuje da su u Nemačkoj bolje plaćeni nego u svojim zemljama. Do tih podataka došlo se u istraživanju „Expat Insider 2017“, koje je predstavila firma iz Minhena „InterNations“ (link za kompletno istraživanje na dnu teksta). Ona uređuje društvenu mrežu za „ekspate“. Kako navodi ta firma, to je najveće istraživanje koje se tiče života i rada u inostranstvu. Ispitano je viüe od 12.000 ljudi.

Popularnost Njemačke, kao mjesta za rad opada. Među 65 nacija, ona je na 23. mjestu i tako je treći put zaredom nazadovala na listi. Za to nije kriva samo klima u Njemačkoj, kojom su mnogi strani radnici nezadovoljni. Dok radno tržište važi za veoma atraktivno, njemačko društvo se u međunarodnom poređenju doživljava kao najmanje gostoprimljivo. To pokazuju odgovori 800 ispitanika u Njemačkoj, koji najvećim dijelom dolaze iz SAD i Velike Britanije.

Hladni Njemci, težak jezik

Studija je obuhvatile brojne aspekte kao što su kvalitet života, privikavanje na novu sredinu, posao, porodični život i finansije. U principu osam od deset ispitanika zadovoljno je Njemačkom. Kada je riječ o životnom kvalitetu, Njemačka je dostigla deseto mjesto, a što se tiče mobilnosti čak peto. Naročito loše je, međutim, ocjenjena kada se radi o „privikavanju na tuđu zemlju“: sa 56. pala je na 65. mjesto, iza Rusije i Poljske, a tik ispred Saudijske Arabije.

Sedmoro od deset anketiranih, Njemce su opisali kao „rezervisane“. Više od polovine priznalo je da im je teško da nađu njemačke prijatelje – sa 59, pad na 65. mjesto. Problem ne može da bude samo u „ekspatima“. Problem da nađe prijatelje ima i 43 odsto Njemaca koji rade u inostranstvu.

Gosti u Njemačkoj, kao veliku prepreku, prije svega ističu težak jezik. Pojedini ispitanici smatraju da Njemci nisu pretjerano predusretljivi kada čuju strani akcenat. Uostalom, demohrišćanski političar Jens Špan (CDU) nedavno se požalio na sve veći broj „hipstera“ koji govore engleski jezik.

Takođe i Austrija (64. mesto), Švajcarska (61. mesto) i skandinavske zemlje važe za manje pristupačne za strance, naročito u poređenju sa pojedinim zemljama Centralne Amerike.

Pobjednik Bahrein, gubitnik Grčka

Na internacionalnom nivou prvo mjesto zauzeo je Bahrein, ispred Kostarike i Meksika, zemalja čiji su klima i gostoprimstvo jako dobro ocjenjeni. Bahrein zato prednjači kada je riječ o ravnoteži između života, posla i privikavanja na novu sredinu: dve trećine anketiranih izjavilo je da se odlično snalazi samo s engleskim jezikom.

Za čitavih sedamnaest mhesta, u odnosu na prošlu godinu, nazadovale su SAD, koje su sada na 43. mestu. Glavni razlog za to je „politička stabilnost“, aspekt koji je u odnosu na prošlu godinu slabiji za preko 30 odsto. Uz to, SAD su zauzele poslhednje mesto kada je riječ o „troškovima čuvanja djece i obrazovanja“. Međutim, kada se svi aspekti uzmu u obzir, poslhednje mhesto zauzela je krizom pogođena Grčka. Plate su, kažu ispitanici, jednostavno suviše male. DW.rs

 

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+