ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Nezaposlenost u Kini na petogodišnjem minimumu

Objavljeno u POSAO, VIJESTI IZ SVIJETA

PEKING, Kina neće imati problema da ostvari ciljani ekonomski rast od oko 6,5 posto ove godine, i možda će ga čak i nadmašiti, izjavio je danas šef kineskog Zavoda za statistiku Ning Džiče.

Set vladinih mjera za obuzdavanje pregrejanog tržišta nekretnina koji se sprovodi ostaće i dalje na snazi, rekao je Ning novinarima na brifingu u Pekingu, prenosi agencija Rojters.

Ning je takođe saopštio da je stopa nezaposlenosti, na osnovu sprovedenih anketa o radnoj snazi u velikim gradovima Kine, u septembru iznosila 4,83 posto, što je najniži nivo od 2012. godine.

Analitičari takođe procjenjuju da bi privredni rast Kine za cijelu 2017. mogao da premaši cilj vlade, nakon što je druga najveća svjetska ekonomija u prvoj polovini godine ostvarila veću ekonomsku ekspanziju od očekivane, od 6,9 odsto, podstaknuta snažnom infrastukturnom potrošnjom države i bumom na tržištu nekretnina.

Zahvaljujući tome, kineski ekonomski rast bi mogao da ubrza prvi put u sedam godina, nakon prošlogodišnjeg usporavanja na 6,7 procenata, što je najniža stopa u 26 godina.

Mada se očekuje da će robusni zamajac splasnuti narednih mjeseci zbog većih troškova zaduživanja i mera za “hlađenje” tržišta nekretnina, većina posmatrača u Kini vjeruje da će to usporavanje biti umjereno.

Svjetska banka je prošle nedjelje podigla prognozu ekonomskog rasta Kine za 2017. godinu na 6,7 odsto sa prethodnih 6,5 procenata.

 

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (1)

  • Ilija iz Zvornika

    evo zasto treba ici na istok ne nazapad rastu i razvijaju se nikog ne bonbarduju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+