ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

„Nestao“ milionski poreski dug Fabrike duvana Banjaluka

Objavljeno u FINANSIJE

– Ranije utvrđen dug po osnovu akciza težak 2,1 milion KM više ne postoji
– I PDV dug sada znatno niži u odnosu na ranije utvrđeni i to za više od 370.000 KM
– Fabrika duvana prije pola godine uložila žalbu na rješenje, Peev zamjerio UIO način na koji kontroliše dugovanja
– UIO: Utvrđene su obaveze po osnovu PDV-a, o iznosima upit morate poslati obvezniku

BANJALUKA – Uprava za indirektno oporezivanje BiH u novom rješenju, nakon ponovljene kontrole banjalučke Fabrike duvana, više ne spominje ranije utvrđen dug po osnovu akciza težak 2,1 milion KM, a napominje da je utvrđen samo dug za porez na dodatu vrijednost (PDV). Taj iznos, saznaje portal CAPITAL, sada nije veći od 4.000 KM. 

Slikovni rezultat za fabrika duvana banjaluka

Pored toga što je „nestao“ dug za akcize, zanimljivo je i da je PDV dug smanjen u odnosu na ranije utvrđeni i to za više od 370.000 KM.

Ovu informaciju za našu redakciju potvrdili su i u UIO BiH u kojoj kažu da su završili ponovljeni postupak po PDV i PDA prijavi kod Fabrike duvana, te da je utvrđen samo dug za PDV. O ciframa ne žele da govore.

„Zapisnikom o kontroli  utvrđene su obaveze po osnovu PDV-a. O konkretnim iznosima upit morate poslati pomenutom obvezniku, s obzirom da se radi o povjerljivim podacima. Po donošenju i uručenju rješenja obveznik će imati pravo žalbe u skladu sa zakonom“, navode u UIO.

Zalihe cigareta spaljene, akcize neobračunate

U ranijim rješenjima inspektori UIO navodili su da Fabrika duvana po osnovu akciza na cigarete duguje oko 2,1 milion KM, dok dugovanja za PDV iznose 378.630 KM. Na ovaj izvještaj inspektora preduzeće je prije više od pola godine uložilo žalbu koju je prihvatio drugostepeni organ UIO BiH.

Slikovni rezultat za fabrika duvana banjalukaOvaj milionski dug Fabrici duvana pripisan je kada je, zbog isteklog roka trajanja, uništila zalihe cigareta namijenjenih izvozu, ali bez prethodno obračunatih i plaćenih akciza. Prema nezvaničnim informacijama, Fabrika duvana nije ni imala licencu za proizvodnju te marke cigareta.

Iako danas nije odgovarao na pozive CAPITAL-a, direktor Fabrike duvana Grigor Peev ljetos je zamjerio UIO BiH način na koji kontroliše dugovanja, navodeći da “to nije put podsticanja biznisa”.

“Od početka radimo pošteno. Bilo je sitnih tehničkih grešaka, ali svako ko radi, može da pogriješi. Nismo napravili nikakve kriminalne radnje”, kazao je tada Peev.

Padaju rješenja UIO

Samo u ovoj godini poreski obveznici su u drugostepenom postupku oborili čak 14,4 miliona KM teška rješenja o neplaćenom porezu koja su  donijeli inspektori UIO BiH. Međutim, taj iznos znatno je veći ako se uzmu u obzir i rješenja poništena u prvostepenom postupku.

Prema podacima UIO, Sektor za poreze je u prvih sedam mjeseci ove godine donio 1.683 rješenja kojima je naloženo plaćanje dodatnih obaveza po osnovu indirektnih poreza u iznosu od 61 milion KM. Veliki dio ovih obaveza, kako su istakli u UIO, poreski obveznici platili su dobrovoljno, a jedan dio naplaćen je prinudnom naplatom.

Slikovni rezultat za UIO BiHU prošloj godini su, prema podacima UIO, oborena 44 rješenja inspektora. U 2016. godini Sektor za poreze je donio 3.217 rješenja kojima je naložio plaćanje 99,4 miliona KM dodatnih obaveza.

Prema informacijama CAPITAL-a, poreski obveznici su, kako prošle, tako i ove godine, oborili mnogo veći broj rješenja inspektora nego što to u UIO navode. Razlika je u tome što su neka rješenja inspektora poništena i u prvostepenom postupku, odnosno poništena su u nadležnim sektorima, a iz UIO su nam dostavili samo poništena rješenja u drugostepenom postupku.

U prvostepenom i drugostepenom postupku koji se sprovodi u okviru UIO, samo po osnovu PDV-a u prošloj i prvih sedam mjeseci ove godine poništena rješenja UIO u vrijednosti od 35,9 miliona KM. To znači da su od prvobitno utvrđene obaveze, nakon žalbi, obveznici platili gotovo 25 odsto manji iznos.

Samo po osnovu PDV-a inspektori su u prošloj godini utvrdili neplaćene obaveze u iznosu od 93,8 miliona KM. Nakon žalbi u prvostepenom, a zatim i u drugostepenom postupku, te obaveze su smanjene za čak 23,4 miliona, odnosno obveznici su na kraju platili 70,4 miliona KM.

U prvih sedam mjeseci ove godine po osnovu PDV-a utvrđene su neplaćene obaveze od 54,2 miliona KM, ali su nakon žalbi i one su drastično smanjene, tako da su obveznici na kraju platili 41,7 miliona KM, odnosno 12,5 miliona KM manje.

CAPITAL: Žana Gauk

Ključne riječi:  , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+