ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Najveći rast cijena u EU u Bugarskoj, najveći pad u mađarskoj

Objavljeno u TRGOVINA

BRISEL, Najveći rast cijena u EU ima Bugarska, a najveći pad Mađarska, pokazuje izvještaj Agencije EU za statistiku /Evrostat/.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU u julu su se stabilizovale na mjesečnom nivou nakon dva mjeseca pada, dok su na godišnjem nivou porasle u svim članicama.

Cijene industrijskih proizvoda u EU rasle su za 0,1 odsto u odnosu na jun, kada su bile smanjene za revidiranih 0,3 odsto.

Stabilizaciji cijena doprinio je zaustavljeni višemjesečni niz pojeftinjenja energenata.

Prema ostalim posmatranim kategorijama proizvoda, na nivou EU i evrozone rasle su proizvođačke cijene netrajne potrošačke robe, ostale su nepromijenjene kod kapitalne i trajne potrošačke robe, dok su cijene pale u sektoru intermedijarnih proizvoda.

Najveći rast cijena ima Bugarska, od 2,4 odsto. Slijede Estonija, sa rastom od 1,4 odsto, te Danska i Švedska sa višim cijenama za 0,9 odsto.

Cijene su pak najviše pale u Mađarskoj, za jedan odsto, Irskoj – za 0,7, te Slovačkoj za 0,6 odsto. Srna

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+