ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Naizgled najbolja ponuda to ne mora i biti

Objavljeno u ANALIZE

BANJALUKA, Odabrati odgovarajuću ponudu i razumjeti sve informacije u vezi s procedurama kreditiranja predstavlja poseban problem građanima koji nemaju dovoljno finansijsko znanje, te nerijetko može uzrokovati nezadovoljstvo, upozoravaju iz UniCredit banke. 

Kako navode, početni korak u uspješnom odabiru kredita je izbor ispravnog tipa kredita zavisno od namjene sredstava koje građanin treba.

Osim navedenih, zavisno od ponude banaka, građani mogu koristiti i druge kredite poput kredita za kupovinu robe ili refinansiranje.

Kako bi odabir bio ispravan, značajno je pratiti nekoliko parametara i odlika kreditnih ponuda, a to su: kamatna stopa s posebnom pažnjom na prikaz dva tipa kamatnih stopa, vrsta kamatne stope prema promjenjivosti, rok otplate, te naknade za vođenje kreditnog računa.

“Uočljivo napisana niska kamatna stopa privući će svakog građanina koji namjerava kreditno se zadužiti, ali nikako ne bi trebalo da se osloni samo na tu informaciju, već da se dodatno informiše”, opominju u UniCredit banci.

Posebno značajno je razlikovati nominalnu i efektivnu kamatnu stopu, s obzirom na to da efektivna kamatna stopa odražava sve troškove kredita.

Zbog kompleksnosti informacija potrebnih za konačni izračun troškova kredita, na reklamama su obično naznačene samo najznačajnije informacije i nerijetko nam promaknu tekstovi napisani sitnim slovima, te je odlazak u poslovnice i mogućnost usporedbe nekoliko ponuda ključan u ispravnom odabiru.

Prikupljajući podatke o visini kamatne stope, te otplatnom roku, dodatna privlačna pogodnost pri odabiru kredita može biti oslobađanje od mjesečne naknade za vođenje kreditnog računa, kao što je to slučaj u UniCredit Bank. N.N. / Nezavisne

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+