ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje 4 500 invalidnih osoba

Objavljeno u OSTALO

rukovanje_32ISTOČNO SARAJEVO, U Republici Srpskoj (RS) ima oko 70 000 invalidnih osoba od kojih je oko 4 500 na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, saopštio je danas u Istočnom Sarajevu direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida u RS Zoran Tepić.

Tepić je na konferenciji za novinare, pred početak prezentacije “Zakonske mogućnosti za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u RS”, istakao da bi više od 50 odsto od ovih 70 000 invalidnih osoba moglo da radi, ali da se ne prijavljuju na evidenciju Zavoda za zapošljavanje RS.

On je naglasio da je jedan od razloga zašto se invalidne osobe ne prijavljuju na evidenciju Zavoda zato što je Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji RS dozvoljeno da poslodavci mogu zaposliti ove kategorije iako nisu na evidenciji.

Tepić je pojasnio da ovaj zakon nudi određene povoljnosti poslodavcima, koji prilikom zapošljavanja invalidne osobe ostvaruje pravo na novčanu nadoknadu, povratak uplaćenih doprinosa, zatim povoljnosti prilikom uvoza određenih roba, kao i komunalne olakšice.

On je naglasio da je ovim zakonom predviđeno da firma u većinskom državnom vlasništvu na svakih 16 radnika mora zaposliti i jednog invalida, a ukoliko ne ispuni ovu obavezu onda je dužna da svakog mjeseca prilikom isplate plata uplaćuje Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom poseban doprinos u visini 0,2 odsto od isplaćene mjesečne bruto plate svih zaposlenih.

Tepić je dodao da privatni poslodavci, ukoliko nemaju zaposlenih invalida, moraju svakog mjeseca u Fond uplaćivati doprinos u iznosu 0,1 odsto iznosa isplaćene mjesečne bruto plate svih zaposlenih.

Prema njegovim riječima, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida u RS na ovaj način prikuplja sredstva i nudi povoljnosti prilikom samozapošljavanja i zapošljavanja kod poslodavaca ovih lica.

“Invalidi na području sarajevsko-romanijske regije slabo su upoznati i ne koriste u dovoljnoj mjeri ova sredstva”, rekao je Tepić i dodao da samo 29 invalida na ovom području koristi ta sredstva.

On je naglasio da je od novembra 2004. godine, kada je osnovan Fond, samozaposleno oko 1 000 invalida, a oko 3 016 kod poslodavaca.

Tepić je istakao da u ovoj godini Fond može za oko 350 invalida obezbijediti novčani stimulans i obezbijediti za oko 700 poslodavaca vraćanje doprinosa.

Predstavnik nevladine organizacije ”Mersi korps” Mirza Jašarević rekao je da je cilj današnje prezentacije “Zakonske mogućnosti za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u RS” da se invalidne osobe i poslodavci informišu o mogućnostima, mjerama podsticaja i obavezama u važećem zakonodavstvu RS, prilikom zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Jašarević je naglasio da su na skupu predstavljene zakonske mogućnosti, mjere podsticaja i beneficije koje poslodavci imaju prilikom zapošljavanja osoba sa invaliditetom, a koje su proizašle iz Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida u RS, a provode se putem Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida u RS.

On je naglasio da, nažalost, ovakav zakon još nije donesen u FBiH.

Predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida sarajevsko-romanijske regije Dalibor Džebo istakao je da je većina invalida do četvrte kategorije penzionisana i da je zbog toga samo 29 invalidnih osoba zaposleno putem Fonda.

On je istakao da ima invalida koji su zaposleni u državnim preduzećima, a ovih 29 je zaposleno kod privatnih poslodavaca i njima se vraćaju doprinosi.

Džebo je naglasio da je, prema evidenciji Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo, broj nezaposlenih invalidnih lica do osme kategorije 35, a od toga devet je uzelo stimulativna sredstva od Fonda.

On je naglasio da je plasman proizvoda veliki problem prilikom samozapošljavanja.

“Invalidne osobe bi se možda i upustile u neki biznis, ali postoji problem plasmana. Lokalna zajednica u saradnji sa Boračkom organizacijom trebalo bi da nađe tržište proizvoda invalida koji bi nešto proizvodili”, rekao je Džebo.

Organizator današnje prezentacije su organizacija “Mersi Korps” i Centar za razvoj i podršku, uz pomoć Republičke agencije za razvoj alih i srednjih preduzeća RS i Sarajevske regionalne razvojne agencije.

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+