ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Na dobošu „Zmijanje plast“ preko kojeg je Čičić uzeo milione od RS!

Objavljeno u EKSKLUZIVNO, PRIVREDA

– „Zmijanje plast“ prošle godine otišlo u stečaj

– Imovina vrijedna svega dva miliona KM, dugovi blizu 60 miliona KM, od čega su samo priznata Čičićeva od 30 miliona KM

– Čičić će dobiti još novca, a banke će ostati bez marke jer ih stečajni upravnik nije priznao?!

– Tadašnja Vlada Milorada Dodika prije devet godina firmi Dragana Čičića „Zmijanje plast“ isplatila 11 miliona KM

BANJALUKA, Imovina banjalučkog preduzeća „Zmijanje plast“ u stečaju, kontroverznog biznismena Dragana Čičića, kojem je Vlada RS 2007. godine, u javnosti oštro kritikovanoj, vansudskoj nagodbi isplatila odštetu od 11 miliona KM, prodaje se na licitaciji zakazanoj za 10. februar za samo 1,08 miliona KM, otkriva portal CAPITAL.ba.

Firma „Zmijanje plast“ koja se nalazi u mjestu Saračica kod Banjaluke, otišla je u stečaj zbog nemogućnosti naplate desetine miliona KM kredita koje je Čičić na upitan način dobio od tadašnje državne Kristal banke jer je u zalog stavio imovinu koja vrijedi tek par miliona KM.

Hypo Alpe Adria banka, koja je kupila Kristal banku, od „Zmijanje plasta“ sada potražuje više od 20 miliona KM, a ukupno prijavljena potraživanja iznose blizu 60 miliona KM.

Istovremeno, iako je od Republike Srpske uspio dobiti 11 miliona KM odštete kroz vansudsku pogodbu, nenamjenski potrošio državne kredite milionske vrijednosti Čičić sada pokušava uzeti još novca tako što njegove druge firme tuže „Zmijanje plast“ tražeći u stečaju više od 30 miliona KM, otkriva portal CAPITAL.

„Zmijanje plast“ ne radi još od 2002. godine kada  je tadašnja direktorica Poreske uprave Milica Bisić stavila katanac zbog neplaćanja obaveza. Stečaj je otvoren krajem maja 2016. godine.

Procijenjena vrijednost imovine preduzeća iznosi 2,1 milion KM, a na prodaju će biti ponuđena po cijeni koja ne može biti manja od 50 odsto te vrijednosti.

Stečajni upravnik „Zmijanje plasta“ Slavko Vujančević rekao je danas za CAPITAL da je ta imovina nekada bila vrijedna, da se radi dvije ogromne hale, ali da su se krovovi urušili i da to po procijeni veštaka danas vrijedi svega 2,1 miliona KM.

Ukupna prijavljena potraživanja povjerilaca iznose 57,5 miliona KM.

Međutim, veliki dio potraživanja nije priznat zbog sporova koji su se o njima vodili.

Među povjeriocima čija potraživanja su priznata, najviše je potraživanja vlasnika „Zmijanje plasta“ Dragana Čičića i njegovih drugih firmi.

„Ukupna prijavljena potraživanja iznos 57,5 miliona KM. Od tog iznosa nisu priznata potraživanja bivše Hypo Alpe Adria banke u iznosu od 21,4 miliona KM, zbog sudskih sporova koji se i danas vode u vezi sa tim potraživanjima, kao i neka potraživanja od manjih povjerilaca tako da je ukupno osporeno oko 25,4 miliona KM, dok je priznato 32,1 miliona KM“, rekao je Vujančević.

Kada su u pitanju Čičićeva potraživanja, Vujančević je rekao da njegova firma „Mesna industrija „Galames“ iz Beograda potražuje 3,2 miliona KM, „BIM Galames“ Banjaluka 7,7 miliona KM, dok sam Dragan Čičić koji je pravni sljedbenik preduzeća „Drvoplast“ Kraljevo potražuje 20,9 miliona KM“.

Kako je Čičić uzeo pare bez suđenja

Čičić je još 2001. godine tužio Vladu RS zbog materijalne štete i izgubljene dobiti tražeći naknadu od 46 miliona KM. Kasnije je Vladi uputio prijedlog za vansudsko poravnanje kojim je tražio naknadu od 11 miliona na šta je Vlada i Pravobranilaštvo RS pristalo i 2007. godine mu je isplaćen taj iznos.

Pored, od javnosti oštro kritikovane nagodbe Čičića i tadašnje Vlade na čijem je čelu bio Milorad Dodik, vrlo je zanimljivo kako je odšteta isplaćena. Umjesto na blokirani račun „Zmijanje plasta“, 11 miliona KM tadašnja Vlada Srpske  uplaćuje direkno na račun njegovog advokata, čime je svjesno izbjegnuta mogućnost da Poreska uprava naplati par stotina hiljada KM neplaćenog poreza i doprinosa, a radnici nekoliko plata.

Čičić je 2013. godine podnio i novu tužbu protiv Republike Srpske tražeći odštetu od 27 miliona maraka, u suštini temelji se na tome da su njegove firme pretrpjele štetu jer, pojednostavljeno, Poreska uprava Srpske nije dozvolila „Zmijanje plastu“ da neplaća porez.

U ovoj tužbi Čičić je tvrdio se da zbog blokade računa njegovim dvjema firmama u RS od strane Poreske uprave one nisu mogle da isporuče ugovorene količine junećeg i ovčijeg mesa drugim njegovim dvema firma u Srbiji, zbog čega im je propao posao koji su dogovorili sa Bliskim istokom. Međutim, Čičić u tužbi uopšte nije osporavao da Poreskoj upravi duguje 289.413 KM na ime neplaćenih poreza i doprinosa.

 

CAPITAL: Marina Čigoja

 

Ključne riječi:  , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (3)

  • Kako da nije

    Jel Dodik odgovarao za ovaj lopovluk?

  • mito i korupcija

    Cicicev sin Davor i Goran Klincov, sin Ljube Klincova (direktor kristal banke u vrijeme odobravanja kredita) su vjencani kumovi…

  • Slavko Dangubić

    Ovo preduzeće,koje je nažalost,u stečaju,tužilo je preduzeće “METEOR” iz Bileće na ime nespornog duga u iznosu glavnice od preko milion i 400.000,00 KM i još toliko kamata sa podnešenom tužbom početkom 2006.godine.Taj spor nije još uvijek okončan,nije donešena čak ni prvostepena presuda,a u pitanju je privatno preduzeće,koje je moralo prestati sa radom još 2004.godine zbog neizmirenih obaveza gospodina Čičića.Kasnije se tom preduzeću,kako se navodi,isplaćuje iz budžeta RS,ne 11 miliona,nego 15(sa dugom Ministarstva odbrane).Čovjek da pukne od muke i pita”U kakvoj državi mi živimo”?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+