ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Na crno radi 40.000 zaposlenih u Crnoj Gori

Objavljeno u POSAO, PRIVREDA

PODGORICA,  Nacrtom Zakona o radu stvorene su pretpostavke za efikasniju borbu protiv sivog tržišta rada, a naredne godine biće godine aktivne borbe protiv neformalnog zapošljavanja, tvrdi ministar rada Crne Gore Kemal Purišić. 

U Uniji slobodnih sindikata Crne Gore kažu da novi zakon omogućava bolje mehanizme za naplatu poreza i doprinosa i da to zavisi od odlučnosti države, inspekcija i Poreske uprave.

Novi Zakon o radu kao i Zakon o inspekcijskom nadzoru omogućiće efikasniju borbu protiv sivog tržišta rada, tvrdi resorni ministar.

“Ako se inspekcijskom kontrolom zatekne radnik u preduzeću, koji nema ugovor o radu u roku od tri dana postoji obaveza poslodavca da ga prevede u stalni radni odnos“, kaže ministar Keman Purišić.

Ukoliko sistematizacija radnih mjesta ne mogućava poslodavcu da zadrži radnika, obavezan je da onima koji su tehnološki višak isplati otpremninu.

“Donijet je niz instituta za suzbijanje sive ekonomije, produženo je trajanje ugovora na određeno sa dvije na tri godine“, navodi Purišić.

U Uniji slobodnih sindikata kažu da 40.000 građana radi u neformalnoj zoni i da poslodavci ne uplaćuju poreze i doprinose u budžet i socijalne fondove.

Svako ko ne izmiruje poreske obaveze treba da trpi sankcije i tu nema milosti, ne možete biti biznismen, a ne plaćati poreze i dioprinose na tert radnika i građana, a poslije zatvoriti firmu i vi ste u plusu, a svi drugi u minusu”, kaže generalni sekretar USSCG Srđa Keković.

Zakonom o radu predviđena je i novina u dijelu minimalne zarade, a trebalo bi da poboljsa fiskalnu disciplinu poslodavaca. Prema podacima iz 2014. oko 10 odsto zaposlenih je imalo umanjenu zaradu, a svaki treći je radio u sivoj zoni.

Neće moći kao do sada da se isplaćuje minimalna zarada velikom broju radnika, a da se onaj drugi dio daje ispod žita“, kazao je ministar Purišić.

Iako su poslodavci inicirali izmijenu instituta “minulog rada” sačuvano je rješenje iz postojećeg zakona, kažu u USSCG.

Ministar kaže da Zakon o radu predstavlja iskorak u odnosu na prethodno rješenje budući da su implamentirane direktive EU i konvencije MOR-a i da očekuje da se novin predlozima neće remetiti visoki stepen usaglašenosti zakona. RTCG

 

Ključne riječi:  , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+