ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Mrkonjić: Projekti za Ruse spremni

Objavljeno u FINANSIJE

BEOGRAD, Ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić kaže da su spremna sva tri projekta za realizaciju ruskog kredita od 800 miliona dolara.
Mrkonjić dodaje da je tokom posjete ruskog premijera Vladimira Putina Srbiji dogovoreno da se završi finansijski dio i u aprilu potpiše ugovor o realizaciji.
“Sva tri projekta su gotova i dokumentacija koju su Rusi tražili je pripremljena. Nivo njihove dokumentacije je nešto viši od našeg i to smo tokom ova tri mjeseca pripremali”, navodi on.
Mrkonjić kaže da je dogovoreno da za Beogradski željeznički čvor ide 185 miliona evra, rekonstrukciju pruge Beograd – Bar 200 miliona evra i izgradnju pruge od Valjeva do Loznice 276 miliona evra.

On je dodao da bi prvi radovi mogli da počnu već u maju.
U slučaju Beogradskog željezničkog čvora riječ je o izgradnji drugog kolosjeka pruge Pančevački most – Pančevo i izgradnji tehničko-putničke stanice Zemun.

Mrkonjić je rekao da će vjerovatno projekti biti realizovani jedan po jedan, ali da bi mogli i paralelno, kao i da će se o tome u narednom periodu pregovarati.

“Ono što je za mene važno jeste što je najzad skinuta hipoteka sa tog ugovora i da će ti projekti biti realizovani”, istakao je ministar.

Polovina tih sredstava od kredita, prema riječima Mrkonjića, bila bi namijenjena za opremu, jer ruska oprema – šine i vozovi – apsolutno odgovaraju našim željeznicama, dok će naša preduzeća obaviti građevinski dio posla.

On je dodao da Srbija trenutno ima potrebu za oko dvadesetak ruskih vozova. “Pa ako se dogovorimo da radimo pola – pola, 400 miliona dolara će biti za građevinske radove, a 400 miliona za opremu”, precizirao je Mrkonjić.
Mrkonjić je kazao da je tokom Putinove posjete potpisan i sporazum o saradnji u drumskom saobraćaju između Srbije i Rusije. “Pored već planiranih dvostranih dozvola koje smo dobili za ovu godinu, oko 5.000, mi smo dobili još 3.000 tih dozvola i to je značajano za naše transportere”, dodao je minister. Tanjug

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+