ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Mogu li viškovi malina iz BiH na tržište Azerbejdžana?

Objavljeno u PRIVREDA

SARAJEVO, Na jučešnjem sastanku federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića sa Elnurom A. Guliyevom, savjetnikom Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u BiH razgovarano je o mogućnosti izvozu malina u Azerbejdžan, pogotovo zaliha koje se trenutno nalaze u hladnjačama u FBiH. 


Zbog pada potražnje na svjetskom tržištu, te porasta proizvodnje u zemljama ključnim proizvođačima smanjen je izvoz malina zbog čega se u hladnjačama nalaze hiljade tona ovog voća.

Gulyev je podsjetio da je Azerbejdžan uložio značajna sredstva u fabriku za proizvodnju pomfrita Srebreničanka, u kojoj radi 35 osoba. Naveo je i da je do sada uloženo 10 miliona evra u tvornicu za preradu voća i povrća u Doboju, a ukupni iznos ove investicije je 40 miliona evra. Planirano je da u ovoj tvornici posao dobije 300 radnika.

Razmatrane su i mogućnosti poticanja otkupa krompira u FBiH, budući da je za fabriku Srebreničanka godišnje potrebno 15.000 tona krompira. Takođe, prezentovani su i drugi projekti ulaganja u poljoprivredni sektor.

Ministar Dedić je naglasio da su dosadašnje investicije Azerbejdžana od velikog značaja za domaći poljoprivredni sektor te je izrazio nadu da će sličnih investicija biti i više u budućnosti, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH. Indikator.ba

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+