ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

MMF: Zemljotres neće bitno usporiti rast kineske privrede

Objavljeno u ANALIZE, VIJESTI IZ SVIJETA

 TOKIO, Razorni zemljotres koji je 12. maja pogodio jugozapadni deo Kine neće bitnije usporiti jak privredni rast u toj zemlji, ocijenio je predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Aziju i Pacifik Danijel Sitrin.
  “Smatramo da zemljotres neće imati veći uticaj na privredu Kine i da neće bitnije usporiti njen rast”, rekao je Sitrin, čiju izjavu prenosi francuska novinska agencija AFP.
  Funkcioner MMF-a je podsjetio da su mjere obnove poslije jakog zemljotresa koji je 1995. razrušio japanski grad Kobe doprinijele, ustvari,  privrednom rastu te zemlje.
  Kineska državna glasila su ranije objavila da bi zemljotres mogao umanjiti ovogodišnji privredni rast  najmnogoljudnije zemlje svijeta za najmanje 0,2 procentna poena.
  Taj negativan uticaj će, međutim, najverovatnije biti samo na kratak rok, jer bi u okviru mjera obnove zemljotres mogao podstaći poslovne investicije koje su veliki pokretač kineskog privrednog rasta, ukazao je Sitrin.
  Privreda Kine je u poslednjih pet godina, prema podacima MMF -a, stalno imala dvocifren rast, a u 2008., bi trebalo da ostvari uspon od približno 10,5 odsto, navodi se u izveštaju AFP – a.
 

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+