ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

MMF aktivira antikrizni program

Objavljeno u FINANSIJE, VIJESTI IZ SVIJETA

VAŠINGTON, Međunarodni monetarni fond (MMF) razmatra mogućnost da aktivira antikrizni kreditni program u visini od 583 milijardi dolara.

Program je namijenjen pružanju pomoći zemljama zapalim u teškoće i stabilizaciji svjetske ekonomije u cjelini, kažu zvanični predstavnici fonda.
Prema dobijenoj informaciji, zemlje članice programa su počele da razmatraju moguću visinu sredstava za izdvajanje iz programa i rokove za dobijanje tih sredstava. Prema najavama, ovaj program bi mogao da se aktivira već iduće nedjelje.
Predstavnik fonda Vilijam Murej je istakao da je pokretanje realizacije programa prirodni slijed ratifikacije tog mehanizma.

MMF je u novembru 2009. godine povećao visinu sredstava na 600 milijardi dolara. Ranije je planirano da će vrijednost tog programa biti 500 milijardi dolara.

Taj program je faktički sporazum o pružanju kreditnih sredstava između MMF i grupe zemalja i institucija. Sredstva koja u fond unose članice NAB, fond koristi za borbu sa pogoršanjem situacije u svjetskom finansijskom sistemu, kao i u specijalnim slučajevima za sprečavanje kraha tog sistema.  Tanjug

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+