ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Makedonija: 2.000 službenika prima platu, a ne radi

Objavljeno u POSAO, VIJESTI IZ SVIJETA

SKOPLJE – Čak 2.000 državnih službenika u Makedoniji zbog nezavršene sistematizacije radnih mjesta i dalje prima platu, a ne ide na posao, podaci su Ministarstva za informatičko društvo i administraciju.

Prema riječima resornog ministra Marte Arsovske Tomovske, Vlada još nije sprovela sistematizaciju zbog neusklađenosti radnih mjesta sa stručnom spremom ovih službenika.

U 1.291 instituciji u javnom sektoru u Makedoniji trenutno je zaposleno 129.653 lica.

Od ukupnog broja državnih službenika 82.900 su Makedonci, 21.279 Albanci, a ostatak čine pripadnici ostalih etničkih zajednica.

U 27 državnih institucija zaposleni su samo muškarci, a u 22 samo žene.

U Makedoniji je do zapošljavanja velikog broja službenika došlo nakon potpisivanja Ohridskog sporazuma, kojim je prekinut oružani sukob između albanskih pobunjenika i makedonskih snaga bezbjednosti, a Albanci dobili veća prava.

Tim sporazumom, koji je potpisan 13. avgusta 2001. godine, dogovoreno je donošenje nekoliko zakona za veća prava albanske zajednice, među kojima i zapošljavanje u administraciji. Srna

 

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+