ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Kriza: Za šest godina u Srpskoj ugašeno 13 brokerskih kuća!

Objavljeno u EKSKLUZIVNO, TRŽIŠTE KAPITALA

– U RS pad tržišta kapitala „preživjelo“ samo sedam od 20 brokerskih kuća
– Očekuje se gašenje još dvije brokerske kuće
– Kecman: Jedino tržište realno određuje broj brokera u RS

BANJALUKA, U Republici Srpskoj u posljednjih šest godina ugašeno je čak 13 brokerskih kuća. Trenutno u RS radi sedam brokera, ali bi i taj broj do polovine iduće godine mogao biti smanjen na svega pet, kažu sagovornici CAPITAL-a iz ove oblasti.

Od brokerskih kuća koje trenutno rade u RS tu su “Advantis broker”, “Eurobroker”, “Monet broker”, odjeljenja i filijale banka za poslove sa hartijama od vrijednosti “Addiko bank”, “Unicredit bank”, “Nova banka” i “Raiffeisen Capital“.

U većini slučajeva brokerske kuće su same donosile odluku o prestanku rada, a nekima je i Komisija za hartije od vrijednosti RS oduzimala dozvolu.

Komisija je prošle godine donijela rješenje kojim je Bobar brokeru prestala da važi dozvola za obavljanje poslova sa hartijama od vrijednosti, zbog toga što je Agencija za bankarstvo RS oduzela dozvolu za rad Bobar banci.

Tu dozvolu ove godine izgubila je i Banka Srpske odnosno njeno oddjeljenje za posredovanje u poslovima sa hartijama od vrijednosti.

U 2013. godini berzanski posrednik „Fima International“ je donio odluku o prestanku rada i podnio prijedlog za otvaranje likvidacionog postupka, dok je „Zepter Broker“ prestao da obavlja poslove agenta emisije.

Godinu ranije je i „Pavlović international banka“ odnosno njeno Odjeljenje za poslovanje sa hartijama od vrijednosti PIB Broker prestao sa obavljanjem poslova sa hartijama od vrijednosti.

Sa radom su u proteklim godindama prestali i “Equis investments”, “Grand broker”, “Interfinance”, “KBC Securities”, brokerska odjeljenja banka “NLB Razvojna banka”,  “Volksbank”  i drugi.

Nedostatak posla razlog gašenja brokerskih kuća

Sagovornici CAPITAL-a kažu da je osnovni razlog gašenja brokerskih kuća to što nemaju posla, jer akcije preduzeća nisu dovoljno atraktivne i nema prometa sa njima.

Član Udruženja eknomista RS „SWOT“ Dragana Garača istakla je postojanje bilo koje berze bez brokerskih kuća nema nikakvu svrhu, a kamoli tendenciju razvoja tržišta.

Ona kaže da od 20 brokerskih kuća koje su u RS postojale od 2007. do 2010. godine danas radi  sedam, sa tendencijom da do polovine sledeće godine ostane samo pet brokera na  tržištu RS.

„Tržišni uslovi, samanjenje obima prometa hartija od vrijednosti i pooštravanje regulative, uticali su na to da se ugasi veliki broj brokerskih kuća“, istakla je Garača.

Direktor „Advantis brokera“ Branko Kecman rekao je za CAPITAL da je 20 brokerskih kuća bilo previše za naše tržište.

On je istakao da je ključna činjenica da je ovaj sektor jedan od rijetkih u RS koji se zasniva na tržišnim principima.

„Jasno je da je na gašenje brokerskih kuća uticala kriza. Ugašene su brokerske kuće na tržištu kakvo je američko, pa je normalno da se to dešava i na našem tržištu koje je malo i nerazvijeno. Kod nas je to krenulo i prije krize, ali ono što je bitno je da tržište i na ovom broju brokerskih kuća funkcioniše normalno“, rekao je Kecman.

 

CAPITAL: M. Čigoja

Ključne riječi:  , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (3)

 • Nick Leeson

  Da li sve tako kao šta ovde piše? Da li je ugašeno “samo” 13 brokerskih kuća? Da li je samo nedostatak posla razlog gašenja brokerskih kuća i ako jeste ko je odgovoran za loše stanje na tržištu kapitala? Da li su samo tržišni uslovi uticali na gašenje brokerskih kuca? Da li je “Zepter Broker“ prestao da obavlja poslove agenta emisije i za to je ugašen ili je posredu nešto drugo i kakve uopšte veze imaju poslovi agenta emisije sa brokerskim poslovima? Poštujem dobru namjeru novinara, ali molim gospodina Čigoju da slijedeći put se malo više posveti istraživačkom novinarstvu da javnost ne bi dobijala neistinite ili poluistinite informacije.

 • HDIR

  nema vise dividendi, nema vise zanimanja za dobre , zdrave firme.
  Dok se to ne promjeni kao sto je na zapadu gdje poklanjaju +5do10% vrijednosti od dobitka bice tako ili jos losije.

 • Mitar

  Ništa čudno.

  “Odradili” posao – privatizacije završene.

  Ništa novo nije stvoreno. Nema čime da se trguje kad sve tone u minus.

  Sad je berza sistem kojim uglavnom vlada i njeni puleni preko emisija HOV “izvlače” sredstva iz IRB-a, Elektroprivrede ili za sitne pare “preuzimaju” vlasništva nad propalim preduzećima radi posjeda nad zemljištem i sl.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+