Capital.ba

Kontrola hrane po visini rizika

08.10.2012. / 8:25

BEOGRAD, Voće i povrće, najrizičniji proizvodi biljno-mješovitog porijekla, najviše će se, na osnovu izmjena Zakona o bezbjednosti hrane, kontrolisati pri uvozu.

Novi akt od početka oktobra predviđa kontrolu hrane na carini svakodnevno, ali koje namirnice će ići na provjeru ocijeniće sami inspektori – prema stručnoj procjeni i iskustvu.
Kontrola uvoznih proizvoda biljnog porijekla će biti svakodnevna, ali selektivna, pa će samo najrizičniji biti nošeni u laboratoriju na dodatnu analizu.

– Prije nego što smo izmjenili uputstvo nosili smo čak 60 odsto uzoraka sa carine u laboratoriju – kaže Dejan Krnjajić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Srbije. – Pokazalo se da je od ukupno 107.015 sakupljenih uzoraka nebezbjedno svega 0,2 odsto, najviše voće i povrće. Zato smo uvidjeli da je nesavjesno trošiti toliku količinu sredstava na kontrolu svih namirnica, već je potrebno odrediti najrizičnije i njih provjeriti. Tako ćemo uštedjeti oko milijardu dinara godišnje.
Ipak, dodaje Krnjajić, selekcija proizvoda neće biti striktno određena, već će svaki inspektor imati slobodu da provjeri bilo koju sumnjivu hranu pri uvozu.
– Jednom nedjeljno ćemo praviti detaljne analize o tome koje namirnice je potrebno posebno provjeriti – objašnjava Krnjajić. – Treba znati da država garantuje samo bezbjednost, ali ne i kvalitet uvezenih proizvoda. Za kvalitet su odgovorni sami uvoznici.
Mjere smanjene kontrole uvode se po ugledu na provjeru mesnih proizvoda na carini.
– Meso spada u grupu mnogo rizičnijih proizvoda, a uvoz se već neko vrijeme kontroliše po novom principu – kaže Jan Boćanski, direktor Uprave za zaštitu bilja. – Ove mjere uvedene su po ugledu na standarde Evropske unije, nismo ih mi izmislili.
Odabir laboratorija
Zakon o bezbjednosti hrane, kako objašnjavaju u nadležnom Ministarstvu, još će se mijenjati do kraja godine, i to u domenu odabira laboratorija koje će vršiti kontrolu proizvoda. Novosti

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti