ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Ko radi sa kešom plaća procjenu ljudima povezanim sa MUP-om!

Objavljeno u FINANSIJE

– Sva preduzeća u RS koja imaju dnevni promet u gotovini veći od 5.000 KM obavezna uraditi procjenu ugroženosti
– Odobrenje MUP-a za te poslove imaju samo dvije firme čiji su čelni ljudi povezani sa MUP-om: „DBS“ i privatni „Fakultet za bezbjednost i zaštitu“
– Bivši ministri unutrašnjih poslova: Radislav Jovičić angažovan u firmi „DBS“, a Dragomir Jovičić osnovao „Fakultet za bezbjednost“

BANJALUKA, Preduzeća u Republici Srpskoj koja dnevno prometuju više od 5.000 KM u gotovini od ove godine moraju da vrše procjenu rizika poslovanja, a taj posao trenutno rade samo dvije firme, što je izazvalo negodovanje pojedinih privrednika koji tvrde da je sve urađeno smišljeno da im se i na ovaj način „izvuče“ novac, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Zakonom o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima koji je donesen još 2015. godine propisano je da su banke, pošte, mjenjačnice, mikrokreditne organizacije, lutrije, sportske kladionice, kazina i slično te druga pravna i fizička lica koja posluju gotovim novcem i drugim vrijednostima i ostvaruju dnevni promet veći od 5.000 KM moraju da rade procjenu rizika. Zakon se nije  primjenjivao sve do početka ove godine, kada 9. januara stupa na snagu „Pravilnik o procjeni ugroženosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima“, koji obavezuje firme imaju dokument o procjeni ugroženosti.

Privrednici: Ostavljen prostor za zaloupotrebe 

Sagovornici CAPITAL-a kažu da promet veći od 5.000 KM ima skoro svaki market, sve benzinske pumpe, banke, šalter, poslovnica i bankomat, i da bi po ovom pravilniku svi oni trebalo da imaju eleaborate o ugroženosti, sa čime se slažu. Međutim, ističu da je problem stvoreni oligopol, odnosno što te elaborate u Republici Srpskoj rade samo dvije firme što otvara prostor za međusoban dogovor i „naduvavanje“ cijena.

„Postavlja se pitanje kako će neki privrednik tražiti ponude, ko određuje cijene. Ako vas država tjera da nešto radite, onda bi makar trebala da vas nekako zaštiti. Ovdje se ništa ne zna, samo se zna da mi moramo to uraditi, a koliko će nas to koštati dozvoljeno je tim firmama da odluče“, kažu sagovornici CAPITAL-a.

Međutim, ima i onih koji smatraju da zakon, odnosno pravilnik nije loš.

Šef Odjeljenja za operativni rizik Nove banke Boris Bakmaz kaže za CAPITAL da su oni do sada sami radili procjenu rizika te da je ovo dobro rješenje s obzirom na to da će sada sve banke raditi po istim
standardima.

„Mi smo do sada radili procjenu rizika svake dvije godine tako da smo bili i stroži prema sebi nego što je to predviđeno ovim zakonom koji kaže da se procjena vrši svakih pet godina ili kad se dogodi neka značajna izmjena na nekim lokacijama“, rekao je Bakmaz.

On kaže da će obim posla zahtjevati veliki radni angažman i da se nada da će se na tržištu pojaviti više firmi koje će biti sertifikovane za ovaj posao, jer su prema dostupnim saznanjima do sada samo dvije firme  ispunile uslove za obavljanje procjene ugroženosti.

„Samo  Nova banka ima više od 60 lokacija i više od 30  bankomata izvan prostorija banke, a svaki takav objekat mora da ima procjenu rizika, što nije jednostavan posao“, naglasio je Bakmaz.

Procjenu rizika radiće i bivši ministar unutrašnih poslova RS

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS su za CAPITAL potvrdili da su nadležni centri javne bezbjednosti izdali dva odobrenja za obavljanje djelatnosti izrade akta o procjeni ugroženosti i to „DBS“ Banja Luka i „Fakultetu za bezbjednost i zaštitu“ Banja Luka.

„Ta privredna društva su ispunjavala  uslove propisane navedenim pravilnikom. Odluka o cijeni izrade procjene ugroženosti nije propisana ovim pravilnikom, a određuje se ugovorom između pružaoca i korisnika usluga“, kazali su za CAPITAL u MUP-u, čime su potvrdili da je formiranje cijena ove usluge slobodno.

Policajci procjenjuju

Prema dostupnim podacima predzeće „DBS“, čiji je direktor Stevo Jovičić, osnovano je polovinom 2014. godine, a na kraju 2015. godine imalo je jednog zaposlenog radnika. Vlasnik firme „DBS“ je bijeljinska firma „Maxcode“ čiji je vlasnik i osnivač Mihajlo Maksimović.

Prema nezvaničnim informacijama iza firme “DBS” stoji bivši ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić za čijeg mandata je ovaj zakon pripreman.

Međutim, Jovičič to demantuje, ali za CAPITAL priznaje da su mu ponudili da radi za njih.

„Ja ne stojim iza te firme. Tačno je da su me pitali da im, ukoliko budu imali posla, sa stanovišta mog iskustva radim određene procjene i ja sam to prihvatio, ali još nisam dobio nikakav angažman“, kaže Jovičić.

On kaže da je ovaj zakon dobar jer će uvesti reda u bezbjednost, a da nije upoznat sa time koliko firmi može raditi procjenu niti je to bitno, jer „nikome nije zabranjeno da otvori firmu“.

„Zakon je rekao koje uslove neko treba da ispuni. Da li je zakonom zabranjeno bilo kome da napravi firmu koja će se time baviti, čak vidim da ni uslovi za to nisu rigorozni“, naglasio je Jovičić i dodao da je dobro i to što je uzet monopol agencijama koje se bave privatnim obezbjeđenjem koje po ovom zakonu ne mogu da se rade procjenu rizika.

Kada je u pitanju Fakultet za bezbjednost i zaštitu Banjaluka, njegovi vlasnici su Krstan Borojević i Velibor Bajičić. Zanimljivo da su oni Fakultet kupili od, takođe bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS, Dragomira Jovičića.

Procjenu rizika, kako je predviđeno pravilnikom, može da radi firma koja ima ovlaštenje Ministarstva unutrašnjih poslova.

Da bi dobila odobrenje firma mora da ima najmanje dva zaposlena lica koja imaju najmanje dvije godine radnog iskustva na poslovima sigurnosti i da akt o procjeni ugroženosti sačinjava u skladu sa standardom BAS ISO 31000.

CAPITAL: M. Čigoja

 

Ključne riječi:  , , , , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (1)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+