ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Kina ulazi u rumunsku energetiku?

Objavljeno u ENERGETIKA, VIJESTI IZ SVIJETA

BUKUREŠT, Državna kineska korporacija, zainteresovana je da postane akcionar u rumunskoj kompaniji za transport energije Transelektrika.

Kineska kompanija, deseta po veličini u svijetu prema časopisu Forbs, predstavila je ponudu Ministarstvu ekonomije za paket od 15 odsto akcija koje to ministarstvo namjerava da stavi na listu ove godine na Berzi vrijednosti Bukurešt (BVB).
Ministarstvo ekonomije posjeduje 73,6 odsto akcija u kompaniji Transelektrika.

SGČ se prošle godine nalazila na osmom mjestu u klasifikaciji Forbsa, među 500 najvećih svjetskih kompanija, sa prihodom od 184,5 milijarde dolara 2009. godine.

Osnovana 2002. godine, kineska kompanija ima 1,5 miliona angažovanih i bavi se uglavnom izgradnjom i operacijama električnih mreža.

Agencija Mediafax saznaje iz energetskih izvora da je kineska kompanija “China Huadian” izrazila interes da kupi akcije u kompaniji Nuklear Elektrika iz Černavode, koja ima projekat od četiri milijarde evra za izgradnju reaktora 3 i 4.  Beta

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+