ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Kina investicijama “osvaja” Južnu Ameriku

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

PEKING, Iako se Južna Amerika dugo smatrala “dvorištem” SAD-a, danas je uticaj najjače svjetske privrede u toj regiji znatno smanjen.
Američki predsjednik Barack Obama tokom nedavne turneje Latinskom Amerikom pokušao je obnoviti dio nekadašnje saradnje, no primat u pogledu investicija u tom dijelu svijeta polako preuzima Kina. Obama u sklopu turneje nije posjetio Kolumbiju i Panamu, dvije države u koje je Kina do sada najviše uložila u Južnoj Americi, piše BBC. Kinezi u Kolumbiji između ostalog žele izgraditi kanal koji bi bio konkurencije Panamskom, a u taj projekt namjeravaju uložiti čak 5,3 milijarde evra.

Kina je zemljama u razvoju u zadnje tri godine odobrila zajmove u vrijednosti od 78 milijardi evra, što je više i od Svjetske banke. Kinezi pritom od južnoameričkih zemalja bogatih sirovinama ne zahtijevaju klasično vraćanje kredita već “crno zlato”. Kina danas iz Latinske Amerike uvozi 15 odsto svojih potreba za naftom.

Najmnogoljudnija zemlja svijeta Ekvadoru je odobrila zajam u iznosu od 350 miliona evra koji ta država vraća kroz naftu. Isti je slučaj i sa Venecuelom koja je zaprimila kredit od čak 14 milijardi evra. Kineske nafte korporacije u argentinske su rafinerije uložile oko devet milijardi evra.

Kine u Južnoj Americi ipak ne ulaže samo u naftu. Tako je kineska kompanija State Grids kupila sedam brazilskih hidroelektrana, a u Gvajani Kina finansira izgradnju ogromne hidroelektrane Amaila Falls. Poslovni.hr

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+