ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Katainen: Španci izbjegnite pomoć

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

MADRID, Finski premijer Jirki Katainen podržao je Španiju u njenoj “nepravednoj” krizi, pozivajući je da izbjegne traženje cjelokupnog paketa međunarodne pomoći.

“Važna stvar u ovom trenutku je da se pronađe način za izbjegavanje novih paketa pomoći”, rekao je Katainen na konferenciji za štampu održanoj zajedno sa španskim kolegom Marijanom Rahojom.
“Od ključne važnosti je da se zemlja posveti dovođenju u red sopstvene ekonomije. Sve ostalo je samo pomoć”, rekao je on.

“Usmjereni smo na traženje rješenja”, dodao je on.

Katainen je juče na Ekonomskom forumu u Madridu rekao da još uvijek postoje “brojne mogućnosti” za Španiju kako bi ta zemlja izbjegla traženje paketa pomoći poput Grčke, Portugala i Irske.

Rahoj je, takođe, juče izjavio da ne bi žurio u vezi sa potpisivanjem sporazuma ili sa predajom ključnih budžetskih ovlašćenja.

Nastojeći da obuzda visoke troškove zaduživanja Španije, Rahoj je uveo mjere štednje vrijedne više milijardi evra, uključujući smanjenje plata i povećanje poreza, što je za posljedicu imalo izbijanje masovnih uličnih demonstracija.

Katainen, snažan zagovornik fiskalne disciplnice, izjavio je da ne želi da govori Rahoju u kojim oblastima bi trebalo da sprovede rezove.

“U potpunosti se slažem da je situacija nepravedna. Španija će dobiti niže kamatne stope nakon što sprovede brojne mjere štednje i strukturne reforme, koje će ojačati njenu konkurentnost”, rekao je Katainen.

“Snažno vjerujem da će nakon već sprovedenih vladinih mjera i onih najavljenih u narednih nekoliko godina, španska ekonomija postati veoma konkurentna”, rekao je on.

“Samo je potrebno da prođe vrijeme”, dodao je on.

On je pozvao na bližu integraciju Evropske unije i nadzor bankarskog sistema 17-članog bloka. Tanjug

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+