Jesenja sjetva završena u optimalnom roku
29.11.2011. / 10:57
BIJELJINA, Na parcelama Poljoprivrednog dobra “Semberija” iz Novog Sela kod Bijeljine jesenja sjetva završena je u optimalnom roku, a zasijano je oko 930 hektara pšenice, 188 hektara ječma i 173 hektara uljane repice, rekao je Radomir Prodanović, tehnički direktor ovog dobra.
On je napomenuo da je proizvodnja uljane repice i ove, kao i prethodnih godina, namijenjena preduzeću “Bimal” iz Brčkog, te da je zadovoljavajuća sjetva u PD “Semberiji” na 170 hektara, s obzirom na to da je u cijeloj Republici Srpskoj zasijano ukupno 150 hektara.
“Uprkos teškim vremenskim prilikama – nedostatka vlage u zemljištu, uspjeli smo da zasijemo ove količine uljane repice iako ispod plana, a kod pšenice je, zahvaljujući mogućnosti da se na njivama radi svaki dan, plan i prebačen, kao i kod ječma”, rekao je Prodanović.
Prodanović je dodao da u ovom poljoprivrednom dobru trenutno rade na zaštiti strnih žita od poljskih glodara, ali da je taj posao otežan zbog brojnosti glodara koji nanose velike štete, prije svega pšenici i ječmu.
“Nećemo uspjeti da zaštimo sve površine zbog nedostatka vremena i sredstava, ali pokušaćemo to da učinimo na najvećim površinama zasijanim pšenicom i ječmom”, rekao je Prodanović.
On očekuje da će do kraja ove kalendarske godine biti uzorano 900 hektara parcela i izvršena priprema za proljetnu sjetvu. Srna
Tagovi: bimaljesenja sjetvaradomir prodanovicsemberija
Povezane vijesti
Komentari
Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]