ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Javni dug Srbije 24,32 milijarde evra

Objavljeno u FINANSIJE

evriBEOGRAD, Javni dug Srbije na kraju oktobra 2015. godine iznosio je 24,32 milijarde evra, što je 74,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

U poređenju sa septembrom javni dug povećan je za oko 260 miliona evra.

Ukupne direktne obaveze države u oktobru iznosile su 21,9 milijardi, a indirektne 2,4 milijardi evra.

Na kraju 2014. godine, javni dug Srbije je iznosio 22,76 milijardi evra, odnosno 70,9 odsto BDP-a, dok je na kraju 2013. godine bio 20,14 milijardi evra, sa učešćem od 59,6 odsto u BDP-u.

Krajem 2000. godine javni dug je bio 14,17 milijardi evra ili 201,2 odsto BDP-a, a najniži iznos javnog duga bio je 2008. godine kada je iznosio 8,78 milijardi evra ili 28,3 odsto BDP.

Zakonom o budžetskom sistemu učešće javnog duga u BDP-u ograničeno je na 45 odsto.

Ministarstvo je objavilo i da je deficit budžeta Srbije na kraju oktobra 2015. godine iznosio 37,9 milijardi, a zajedno sa rashodima za projektne zajmove 51,5 milijardi dinara.

U oktobru su prihodi budžeta bili 78,5 milijardi, a rashodi 82 milijarde tako da je mjesečni deficit iznosio 3,5 milijardi dinara.

Poreski prihodi iznosili su 67,6 milijardi, a najviše je naplaćeno od PDV-a, 41,4 milijarde dinara, jer se u oktobru plaćaju tromjesečne obaveze po tom osnovu.

Neporeski prihodi budžeta u oktobru su bili 10,8 milijardi, od čega je 800 miliona dinara premija po osnovu re-otvaranja emisije obveznica. Donacije su iznosile 100 miliona dinara.

Rashodi budžeta su bili na nivou ovogodišnjeg prosjeka, s tim što je najveće odstupanje zabilježeno kod subvencija zbog isplate rashoda za program subvencionisanih kamata. Beta

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+