ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Japan štedi energiju

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

TOKIO, Japan je danas odredio ciljeve za uštedu energije na vrhuncu ljetne sezone kako bi izbjegao veći kolaps energetskih mreža.
Glavni korisnici zamoljeni su da smanje potrošnju za 25 odsto, kazao je ministar trgovine za Reuters. Od malih industrijskih korisnika traži se smanjenje potrošnje za 20, a od domaćinstva za 15 do 20 odsto. Japanski kapaciteti za proizvodnju energije smanjeni su nakon što su neke elektrane prestale s radom zbog zemljotresa i cunamija.

Ministar trgovine Banri Kaida rekao je da bi se temeljem postavljenih ciljeva potrošnja mogla smanjiti za oko 15 miliona kilovata na području gdje usluge pružaju Tokyo Electric Power (Tepco) i Tohoku Electric Power. To znači da distributerske kompanije načelno neće morati isključivati sanbdijevanje na velikim područjima.

Tepco je protekli mjesec počeo obustavljati sanbdijevanje električnom energijom zbog štete koju su pretrpjeli nuklearni reaktori u njegovoj elektrani Fukushima na sjeveroistoku Japana. U međuvremenu je tokijska berza Tokyo Stock Exchange objavila da će odgoditi planirano produženje radnog vremena trgovanja kako bi smanjila potrošnju energije. Berza je kazala da će sprovođenje tog plana, koji je trebao stupiti na snagu 9. maja, odgoditi do jeseni. Hina

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+