ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Japan otkriva gorivo budućnosti?

Objavljeno u ENERGETIKA, VIJESTI IZ SVIJETA

TOKIO, U Japanu je završena prva etapa eksperimenta na dobijanju metanohidrata, za koje se smatra da će biti gorivo budućnosti.

Metanohidrat je jedinjenje gasa metana i vode, liči na snijeg ili rastresit led. Pod dnom okeana postoje velike zalihe metanohidrata, ali se do sada smatralo da se ne isplati vaditi ga.
Ipak japanski stručnjaci tvrde da su pronašli rentabilne tehnologije.
U morskom dnu su napravljene tri bušotine dubine više od 260 metara. Jedna od njih će se koristiti da se provjeri mogućnost dobijanja metanohidrata, dvije druge će se koristiti za mjerenja.
Japanci će pokušati da vade metan u periodu od januara do marta dogodine. U slučaju uspjeha, industrijsku razradu planiraju da počnu 2018. Teoretske zalihe metanohidrata pod morskim dnom mogu obezbijediti Japan prirodnim gasom u narednih sto godina.
Sada je Japan ostao bez energetskih resursa i u potpunosti ih uvozi. Japan je najveći u svijetu kupac tečnog prirodnog gasa, prenose agencije.

 

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+