ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Januarska plata “pokriva” 44 odsto sindikalne korpe

Objavljeno u FINANSIJE

BANJALUKA, Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u januaru je iznosila 1.820 KM, a nju je prosječna isplaćena neto plata od 819 KM pokrivala sa 44,9 odsto.

Ukupne potrošačke cijene u januaru u odnosu na decembar bile su veće za 0,9 odsto, a najviše su poskupjela alkoholna pića i duvan za 7,9 odsto, komunikacije za 4,4 odsto, prevoz 0,9 odsto, te hrana i bezalkoholna pića 0,6 odsto, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Najviše novca porodice su u januaru izdvajale za nabavku prehrane 666,50 KM, što je 36,61 odsto vrijednosti potrošačke korpe, te za troškove stanovanja i komunalnih usluga 556,10 KM ili 30,55 odsto potrošačke korpe.

Najviše prosječne neto plate u januaru isplaćene su u finansijskom posredovanju 1.192 KM, u državnoj upravi i socijalnom osiguranju 1.088 KM, te u oblasti zdravstva i socijalnog rada 1.043 KM.

Najniže prosječne plate primili su zaposleni u ugostiteljstvu 541 KM, ribarstvu 574 KM, prerađivačkoj industriji 587, građevinarstvu 605, trgovini 619, te u poljoprivredi i šumarstvu 625 KM.

Iz Sidikata upozoravaju da radnici u privredi imaju najniži životni standard, te da stvaraocima nove vrijednosti u cjelini treba ubuduće posvetiti znatno veću pažnju.  Srna

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (1)

 • Bijedni penzioner

  RAKULJ!
  Spavaš ili ovo slušaš,gledaš, šta ti je posao ili odlazi??
  KOLIKA JE PENZIONERSKA POTROŠAČKA KORPA, SA 320 KM PROSJEKA ILI ZNAŠ LI KOME POSTAVITI PITANJE KAKO PREŽIVJETI-BIOLOŠKI SA 160 KM.
  ODLAZI VRIJEME TI JE, ZA TVOG MANDATA NISMO DOBILI FENINGA POVEĆANJA VEĆ 4 GODINE, REFORMA-SMANJENJE,REFORMA-SMANJENJE PENZIJA.
  O D L A Z IIIIIII!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+