ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Italija prodajom obveznica ostvarila osam milijardi evra

Objavljeno u FINANSIJE, VIJESTI IZ SVIJETA

RIM, Italija je juče, prodajom srednjoročnih i dugoročnih obveznica, obezbijedila osam milijardi evra, uz niže kamatne stope u odnosu na prethodne aukcije, što je znak jačanja tržišnog povjerenja, saopštilo je Ministarstvo finansija u Rimu.

U saopštenju se navodi da su desetogodišnje obveznice u italijansku državnu blagajnu donijele 3,25 milijardi evra, uz kamatne stope od 5,24 u odnosu na 5,50 odsto iz slične aukcije iz februara, dok je prodajom petogodišnjih hartija ostvareno 2,5 milijardi evra, uz prinose koji su pali na 4,18 sa ranijih 4,19 odsto, prenijela je agencija AFP.

Takođe su prodate 2,25 milijardi evra vrijedne obveznice koje na isplatu dospijevaju 2017, indeksirane prema šestomjesečnoj međubankarskoj kamatnoj stopi Euribor, uz prinose od 4,6 odsto.

Italija, opterećena javnim dugom od 120 odsto bruto domaćeg proizvoda i čija je privreda u drugoj polovini prošle godine ušla u recesiju, mora ove godine da pozajmi oko 450 milijardi evra.

Kamatne stope na italijanske obveznice u padu su otkako je premijer Mario Monti, koji je na vlast došao u novembru, pokrenuo program kresanja budžetskih troškova i strukturne reforme u cilju kontrole javnih finansija i podsticanja privrednog rasta.  Tanjug

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+