ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

IT: Još 50.000 radnih mjesta u Srbiji

Objavljeno u TELEKOMUNIKACIJE i IT

Foto: ThinkstockBEOGRAD – Do 2020. godine u Srbiji bi moglo da se otvori od 50.000 do 100.000 novih radnih mjesta u oblasti informacionih tehnologija, tvrde upućeni.

Država je postavila cilj da se do 2020. izvoz usluga u IT sektoru poveća na milijardu evra.

U proteklih deset godina po podacima Narodne banke Srbije izvoz stalno raste, a prema podacima za proteklih pet mjeseci, izvoz telekomunikacionih, kompjuterskih i informacijskih usluga iznosio je 333 miliona evra, što je 21 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Podsjećaju da je 2016. izvoz ovih usluga dostigao 740 miliona evra, što je bilo povećanje za 21,1 odsto u odnosu na 2015. godinu.

U Srbiji u ovom momentu nedostaje oko 20 hiljada IT stručnjaka, dok u svijetu nedostaje čak milion, pa je na to ove godine reagovala i država i obezbijedila dodatnih 700 mjesta za brucoše na IT smjerovima na našim državnim fakultetima.

U Agenciji za privredne registre rečeno je Tanjugu da su od početka godine u Srbiji otvorene 1.402 firme koje se bave IT uslugama, ali napominju, da cifra nije potpuna, jer, mnoge firme koje su registrovane i za druge djelatnosti, poput marketinga ili savjetovanja takođe mogu da se bave IT uslugama.

Prema rezultatima istraživanja beogradskog Ekonomskog fakulteta, u prethodnih nekoliko godina Srbija bilježi snažan rast izvoza IT usluga, a u periodu 2010. do 2015. prosečna godišnja stopa rasta izvoza ovih usluga bila je 25,5 odsto, pa se Srbija po brzini rasta izvoza IT usluga, našla na drugom mjestu od svih zemalja centralne i istočne Evrope, odmah iza Litvanije.

B92

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+