ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

IRB tužila „Energoliniju“ zbog osporenih 18,6 miliona KM potraživanja

Objavljeno u EKSKLUZIVNO, OSTALO

–  Stečajni upravnik osporio potraživanja IRB-a jer je kredit nenamjenski utrošen
– IRB: Potraživanja neosnovano osporena
– Sporni kredit predmet istrage tužilaštva

BANJALUKA/BIJELJINA – Fond za razvoj i zapošljavanje RS, kojim upravlja Investiciono-razvojna banka (IRB) RS, tužio je „Energoliniju“ u stečaju zbog toga što mu nije priznato 18,6 miliona KM po osnovu kredita koji su ranije odobrili ovom preduzeću, saznaje portal CAPITAL.

     

Pripremno ročište po ovoj tužbi trebalo je da bude održano početkom sedmice, ali je odgođeno za decembar, nakon što je Fond dostavio nove dokaze o kojima advokati „Energolinije“ nisu odmah mogli da se izjasne.

Stečajni upravnik „Energolinije“ Goran Marković u martu je u cjelosti odbacio potraživanja Fonda, a kao razlog je naveo činjenicu da je novac od kredita koji je IRB odobrila „Energoliniji“ nenamjenski potrošen.

Fond za razvoj u tužbi podnesenoj 7. aprila navodi da je stečajni upravnik bez osnova u cjelosti osporio iznos njihovih potraživanja, navodeći kao razlog nenamjensko trošenje sredstava koje je sama „Energolinija“ prouzrokovala, iako nije osporio razlučno pravo Fonda.

„Stav koji je stečajni upravnik zauzeo je opasan po čitav bankarski sistem RS, jer na ovaj način korisnik koji sredstva nije namjenski utrošio neće morati da ih vraća, s obzirom na to da u popstupku stečaja neće biti priznata“, navodi se u tužbenom zahtjevu Fonda.

U Fondu naglašavaju i da je odgovornost za namjensko trošenje kredita ma „Energoliniji“ i jemcima koji su se obavezali da će platiti naknadu za nenamjensko trošenje novca, a ne na davaocu kredita.

S druge strane, stečajni upravnik Goran Marković za CAPITAL kaže da je tužba neosnovana i da ostaje pri onome što je ranije utvrdio, a to je da je novac od kredita nenamjenski utrošen i da su potraživanja IRB-a neosnovana.

Kada su u pitnju navodi da je stav koji je zauzeo opasan po čitav bankarski sistem RS, Marković kaže da IRB i nije dio bankarskog sistema, s obzirom da za nju nije nadležna Agencija za bankarstvo, već Vlada RS.

„Tužba nije opravdana. Oni su sami rekli da novac nije namjenski utrošen, a sud će odlučiti ko je u pravu“, kazao je Marković.

„Energolinija“ je privatna firma koja je bila u vlasništvu Litvanaca i nalazi se pod istragom tužilaštva zbog nenamjenskog trošenja 19,4 miliona KM kredita koji joj je odobrila IRB.

Preko vlasništva nad postrojenjima za proizvodnju energije kontrolisala je cijeli proizvodni proces u Fabrici glinice „Birač“, koja je takođe bila u vlasništvu Litvanaca, u kojoj pokrenut stečaj 2013. godine.

Investiciono-razvojna banka (IRB) RS odobrila je „Energoliniji“ 2012. godine zajam od 19,4 miliona KM i to bez finansijskog posrednika. Garanciju za vraćanje kredita dala je „Alumina“, povezano lice FG „Birač“. Upravo ovaj kredit predmet je istrage tužilaštva.

Prvi put kada je „Energolinija“ tražila kredit od 20 miliona KM, kreditni zahtjev je odbio tadašnji direktor IRB RS Milenko Pavlović, jer je znao kolika je izloženost riziku ovakvog plasmana IRB RS bez posredničke banke. Poslije toga dao je ostavku na ovo mjesto jer je bio pod pritiskom da odobri ovaj zajam.

Nakon njegovog odlaska „Energolinija“ obnavlja kreditni zahtjev, ali ovaj put u visini od 19,4 miliona KM.

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS je još 2013. godine, u okviru istrage koju je MUP vodio o zloupotrebama i malverzacijama u vezi sa poslovanjem FG „Birač“ i drugih preduzeća iz sastava te fabrike, podnijela Specijalnom tužilaštvu RS izvjaštaj zbog sumnje u nenamjensko trošenje novca „Energolinije“.

„U vezi nenamjenskog trošenja 19,4 miliona KM kredita, koji je „Energolinija“, koja posluje u krugu FG „Birač“, dobila IRB-a u maju 2012. godine sačinjen je izvještaj o učinjenom krivičnom djelu protiv odgovornog lica „Energolinije“ Viktorasa Zarevičijusa, predsjednika Upravnog odbora FG „Birač“ Martynasa Ugianskisa, direktora FG „Birač“ Virginijusa Vajege i odgovornog lica „Mehanike“ Rimantasa Balsysa zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi“, rekli su tada u MUP-u.

Oni su osumnjičeni da su zajedno organizovali i utrošili veći dio namjenskih kreditnih sredstava, mimo njegove namjene, koji je „Energolinija“ dobila od IRB-a za potrebe rekonstrukcije kotla sa tečno-plinskog na čvrsto gorivo.

„Oni su iz odobrenih sredstava kredita plaćali fiktivne i uvećane fakture, koje je ispostavila FG „Birač u iznosu od preko 6,5 miliona KM, iako su znali da to preduzeće nije uradilo sve radove navedene u tim fakturama. Preduzeću „Mehanika, iz istih kreditnih sredstava plaćeno više od četiri miliona KM za radove koji nisu stvarno izvršeni na ovoj investiciji, te su plaćene nabavke repromaterijala, koja nije predmet ugovora, u vrijednosti većoj od 800.000 KM“, navedeno je u izvještaju MUP-a.

U MUP-u su naveli i da su, u namjeri da prikriju nenamjensko trošenje kredita, sačinjavane lažne javne isprave, fakture po nalozima odgovornih lica ovih preduzeća. Na ovaj način omogućili su sticanje protivpravne imovinske koristi drugim licima, a na štetu „Energolinije“ u iznosu od preko 11,3 miliona KM.

CAPITAL: M. Čigoja

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (23)

 • GRUBI

  PA I OVE FIKTIVNE UGOVORE IZMEDJU BIRAČA I ENERGOLINIJE JE ODOBRILA SONJA RUBEŽ…

 • MUPOVCI

  A gdje vam je MUP-ovci Snjezana Vujinic, je li vam veliki baja Milorad Dodik naredio da nju izostavite sa spiska? Pa IRB je bio onabezan da po ugovoru izvrsi terensku kontrolu utroska sredstava i to odmah po utrosku sredstava, zatim svake godine nadzor kredita! Halo MUP-ovci ima opozicija sva dokumenta o ovom kriminalu na cijem je celu IRB. Da li znate kome je na racun od ovga kredita leglo 5 miliona KM?

 • Re

  Kakav mup, kakva prica, pa podigli prijavu protiv ovih nepostojecih likova da bi zacementirali istragu, nema dalje…

 • Vaskovic

  Pa ova drzava je uzas…odobrila lopovima kredit, isti pokrali nove i podjelili sa kreditorima a sad terete firmu koja radi i traze od radnika da placaju za lopovluke politicara…uzas…sve na robiju

 • PM

  GAĆE SE TRESU ŽELJKI I TEGELTIJI OD STRAHA OD SNJEŽANE VUJINIĆEVE, HOĆE LI IH SNJEŠKA ODRUKATI U SARAJEVU. E NEKA SE I ONI NEKOGA BOJE PA NEKA SVE IDE U PM

 • Sonja

  Svi cete vi na robiju zbog ovog nezakonitog kredita. Cuj da das tolike pare kriminaloj bandi. Eee Snezana Snezana

 • Razvojna bank

  TEGELTIJA JE U VELIKOM PROBLEMU ZBOG OVOG KRIMINALNOG KREDITA PA POKUSAVA PREKO IRBa DA BLOKIRA ALUMINU. BICE OVDJE OZBILJNE ROBIJE ZA AKTERE

 • Miomir

  Zoki je od lopovluka sa Litvancima kupio vilu u Milanu, a od domaceg kriminala napravio vikendicicu na Manjaci. Ima svega kod Zoke. Zoka Zoka, hoce biti gadno kada SIPA dodje po svoje

 • Borik

  Snjezana je itekako umješana u plasman ovog kredita, sve je znala, i ona i Tegeltija, a sad peru ruke i pokušavaju izbjeći krivičnu odgovornost zataškivanjem tragova i bacanjem prašine u oči. Kredit od 19 miliona KM nikad nije smjeo biti odobren niti plasiran, već je dogovoreno sa litvancima kako da se pokrade i koliko kome ide. Cijela država to zna, tužilaštvo uveliko vodi istragu o ovome, i oboje itekkao zaslužuju da zbog ovog odleže ozbiljan mandat u zatvoru.

 • Laku noć Republiko Srpska

  Vujinićkin sin radi u IRB, a ćerka u Predstavništvu RS u Beču. Mama Snježana sa potvrđenom optužnicom za organizovani kriminal pred Sudom BiH vodi najprestižniju finansijsku instituciju u RS. Muž Dragan ima atoprevozničku firmu. Od firmi još imaju knjigovodstveni biro koji vodi knjige isključivo klijentima IRB.
  A sada šlag, Energolija je koristila usluge knjigovodstvenog biroa Snježane Vujinić i za to joj masno plaćala. I koje sada ovdje lud?
  Vlada smjenjuje direktora bolnice u Zvorniku, a Snježanu V. čuva! Laku noć Republiko Srpska

  • Laku noć IRB RS

   Laku noc IRB-u koji na čelu sa Snježanom Vujinić broji svoje zadnje dane. Istrage još nisu ni započele jer MUP RS-a jedino što radi jeste prikrivanje i uništavanje dokaza za krivična dijela Milinih pulena. Međutim ne može se baš sve sakriti, SIPA ipak radi svoj posao.

 • Ilija iz Zvornika

  ovi svi navodi dase provjere i to od strane nase milicije a ne sarajevske i zakoga se nadju dokazi odma nasud

  • Ilija ti si tajni agent hahaha

   Ilija posto ti radis za SNSD i pokusavas ubaciti nacionalnu pricu, provaljen si, vjerovatno radis za ilegalnu tajna sluzbu od Dodika o kojoj i babe na trznici sve znaju, eto koliko je tajna.
   Samo Sarajevo moze rijesiti kriminal u Banjaluci i obrnuto, Ilija bleferu

 • Tuzlak

  Samo Sipa moze istraziti ovaj kriminal u IRB. Nista ovdje nece uraditi MUP, vrana vrani oci ne vadi

  • Ilija iz Zvornika

   nece turci vise hapsiti Srbe to je proslost micemo sa Dodikom i Putinom u jaki prosperitet i imanas svaki dan sto vise

   • Promjene

    Ti Ilija nisi ni vidio Srpstva, jesi li i ti kao i Dodik u ratu branio Republiku sa cigarana, a sada misilis na racun nacionalne price ostati na vlasti. Putin podrzava Srbe kao sto je Vucic, a ne Dodik. Ne da Putin Dodi ni marke kredita, ali bez brige ima IRB visak likvidnosti od sto miliona pa ce oni kreditirati Republiku.
    Zivjela Republika Srpska ali bez Dodikove vlasti koja sluzi Hrvatima u Zagrebu.

   • ne pis men

    Ilija, ima vas svaki dan sve više? Vas koji ste u kriminalu? Pardon, to se kaže “vas koji ste se snašli”. Pa kad bilo ko spomene vašu “snalažljivost”, vi iz vaše službe tj. agencije okrećete na nacionalizam. Narod jeste nepismen, ali ne baš toliko.

    • Ilija iz Zvornika

     ima nas pravi Srba sto volimo Dodika i Putina bar 500000 u Republiki Srpskoj to se vazda pokazuje na izborima i sve nas je sto vise nakraju ce kompletna izdajnicka opozicija kodnas preci ali cemo vidjeti kosu izdajnici medjunama ko je vjera ako nevjera svako ko ne misli i radi ko nas lider odma u aps

     • ne pis men

      Tako i treba stoku. Hapsiti nepodobne, a ne kriminalce tj. snalažljive. I važnije je biti Srbin nego čovjek? Srbin sa velikim S. Ilija, vjerujem u Boga i znam da ćemo svi jednom polagati račun. Ako si srbin kao što nam stalno ponavljaš, trebao bi se zabrinuti, jer Bog nije član stranke.

 • Re

  Snjezanu Vujinic neka uhapse ili CIA ili BIA ili OSA ili OBA ili SIPA ili MUP RS, samo neka tu ljudsku rugobu koja unistava REPUBLIKU SRPSKU bilo ko hapsi i skida sa tog mjesta da se zaustavi daljnje urusavanje IRB-a RS.
  Svu imovinu za koju ne moze dokazati porijeklo drzava treba da joj oduzme i da u fond za zaposljavanje djece poginulih boraca RS.
  E vidsi Ilija iz Zvornika lopove kao sto je i Snjezana sta treba da se uradi!

  • Ilija iz Zvornika

   nemoze niko hapsiti na ter torji Republike Srpske osim naseg MUPA a ja sam reko ako imaju dokaze nek hapse inek sude a petokolonase najprvom treba hapsiti ato su oni koji su protiv Dodika i kojimu izaledja rade ja sam zato da je zakonski obavezno u svaku firmu i institucju staviti naulaz sliku Dodika lijevo a Putina desno tako i na nasoj televiziji emitovati ida se oznaci ko je u nasoj drzavi protiv naseg zakona i opredjeljenja na istok eno Evropa nakoju se neki tako pozivaju hoce da nam ope vize uvede e pa ja bi isto tako injima reciproc no a one koji hoce tamo nek idu i nek se nevracaju

   • ne pis men

    Pa zar Evropu velikim slovom, brate Ilija? Nego, zar se uz Drinu ne govori ekavski? Sumnjiv si mi Ilija. Da nisi ti kakav element ili provokator?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+