ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

IRB i Kneževo ponovo na sudu zbog 1,7 miliona KM duga

Objavljeno u FINANSIJE

– Viši privredni sud u martu ukinuo prvostepenu presudu u korist IRB-a
– IRB 2010. godine za 5,6 miliona KM kupila obveznice Kneževa

BANJALUKA, Pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci ponovo je počeo spor po tužbi Investiciono-razvojne banke (IRB) RS protiv opštine  Kneževo težak 1,68 miliona KM, nakon što je Viši privredni sud ukinuo prvostepenu presudu u korist IRB-a, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

U Okružnom privrednom sudu juče je održano pripremno ročište u novom sporu, a nastavak ovog ročišta zakazan je za 21. avgust.

Radi se o tužbi koju su Akcijski fond i Fond za restituciju, kojima upravlja IRB, podnijeli 26. oktobra 2012. godine protiv opštine Kneževo zbog toga što nije izmirivala obaveze po osnovu emitovanih obveznica.

Okružni privredni sud je, presudom od 25. jula prošle godine, obavezao opštinu da IRB-u isplati 1,68 miliona KM sa zakonskom zateznom kamatom i troškovima postupka.

Međutim, nakon žalbe opštine Kneževo, Viši privredni sud je u martu ove godine ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno odlučivanje.

„Viši privredni sud u Banjaluci je rješenjem od 9. marta 2017. godine, povodom izjavljene žalbe tužene strane, ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno odlučivanje. Juče je održano pripremno ročište u prisustvu pozvanih stranaka, te je nastavak zakazan za 21. avgust“, rekli su CAPITAL-u u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.

Akcijski fond i Fond za restituciju RS su krajem 2010. godine kupili obveznice opštine Kneževo u ukupnom iznosu od 5,6 miliona KM. Polovinu tog iznosa platio je Akcijski fond, a polovinu Fond za restituciju.

S obzirom na to da opština nije plaćala anuitete koji su pristizali na naplatu fondovi su 2012. godine podnijeli tužbu.

Fondovi su u tužbi naveli da je opština emitovala obveznice koje su oni kupili, a da zatim nije izmirivala svoje obaveze.

S druge strane, rukovodstvo opštine se branilo da je njihovo zaduženje bilo nezakonito, pa shodno tome nemaju ni obavezu da ga vraćaju.

Oni su naveli da je Vlada RS, odnosno Ministarstvo finansija RS, dala saglasnost za njihovo zaduženje, suprotno Zakonu o zaduživanju dugu i garancijama RS, jer je dug opštine u momentu stvaranja novog zaduženja bio znatno veći od zakonom dozvoljenih 18 odsto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini.

CAPITAL: Marina Čigoja

 

Ključne riječi:  , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+