ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Iranske kompanije zainteresovane za bh. proizvode

Objavljeno u TRGOVINA

SARAJEVO, BiH i Iran u narednom periodu mogu poboljšati saradnju u oblasti poljoprivrede jer postoji interes iranskih kompanija za crveno i bijelo meso te ljekovito bilje iz BiH, zaključeno je na sastanku federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića i ambasadora Irana u BiH Mahmuda Heidarija.

Heidari je istakao da je više kompanija iz Irana izrazilo interes za poljoprivredno-prehrambene proizvode iz BiH, saopšteno je iz federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

“Ako proizvodi iz BiH budu konkurentni, Iran će dati prednost tim proizvodima u odnosu na druge zemlje. Iransko tržište je veliko jer naša zemlja ima više od 80 miliona stanovnika i spremni smo uložiti dodatne napore na jačanju ekonomskih odnosa i povećanju robne razmjene”, naglasio je Heidari.

Kada je riječ o poljoprivredi, Dedić je naveo da BiH ima velike komparativne prednosti, te dodao da bi za poljoprivrednike iz BiH mnogo značilo da se naprave iskoraci i poveća robna razmjena dvije zemlje.

Osim razgovora o saradnji Irana i BiH u oblasti trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, na današnjem sastanku u Sarajevu bilo je riječi o mogućnostima razmjene znanja i iskustava, kao i povezivanju privrednika dvije zemlje. Srna

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+