ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Inflacija pojela rast osiguranja u FBiH

Objavljeno u ANALIZE

SARAJEVO, Tržište osiguranja u Federaciji BiH poraslo je u prvom polugodištu ove godine za oko 11,4 posto u odnosu na isti period lani, ali s obzirom na visok nivo inflacije realan rast je znatno manji, oko tri do četiri procenta, kazali su nam u osiguravajućim društvima.
 
Prema podacima Agencije za nadzor osiguranja u FBiH, ukupna premija osiguranja iznosila je 166,99 miliona KM u odnosu na 146,20 KM u prvom polugodištu prošle godine.
“Tržište osiguranja ne raste brzinom kojom bi trebalo. Ukoliko ovaj rast poredimo s kretanjem BDP-a, onda je rezultat dobar, no ukoliko se poredimo sa drugim rastućim tržištima, na primjer rumunskim koje godišnje napreduje za 30 posto, onda sadašnjim rastom i ne možemo biti zadovoljni”, kazao je Zlatan Filipović, član Uprave “Bosna reosiguranja” Sarajevo.
Osiguravatelji su, ipak, zadovoljni što tržište životnih osiguranja raste jačim tempom od rasta ukupnog tržišta i posebno tržišta neživotnih osiguranja. Premije životnih osiguranja iznosile su 28,35 KM, što je u odnosu na 21,73 miliona KM u prvom polugodištu prošle godine rast od oko 13 posto.
“Zbog neprovedene reforme penzionog sistema, životna osiguranja će biti izbor za ljude srednje dobi, dakle dijelove populacije koji najviše zarađuju, te stoga očekujemo da će ovaj segment i dalje bilježiti visok rast”, ističe Filipović.
Njegovo mišljenje dijeli i Fejsal Hrustanović, direktor “Triglav BH osiguranja” Sarajevo, koji prostor za rast životnih osiguranja vidi u povećanju broja zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, ali i porastu svijesti da ovaj vid rentne štednje rješava ljudima pitanje egzistencije.
“Poticaji dolaze i iz osiguravajućih kuća koje svoje proizvode sve više nude putem banaka”, dodao je Hrustanović.
On smatra da bi rezultati osiguravajućih kuća bili kudikamo bolji ukoliko bi agencije za nadzor osiguranja u oba entiteta agresivnije poradile na uređenju tržišta. Nezavisne novine

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+