ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Incko: Zaustaviti ekonomski pad

Objavljeno u OSTALO

SARAJEVO, Međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je danas u Sarajevu da nove vlasti u BiH treba da “zaustave ekonomski pad” i vrate zemlju na put ka evropskoj integraciji.

Incko je rekao da to znači pokretanje pozitivnog ciklusa u kojem se BiH, popravljajući ekonomsku situaciju, približava članstvu EU, a približavanje Evropi podrazumijeva bolju ekonomiju.

U obraćanju na trećem zasjedanju “Parlamenta za Evropu” Incko je ponovio da je prioritet buduće vlasti donošenje zakona o popisu stanovništva, dodajući da je to bitno za pristupanje EU.

“Vlasti ne mogu promijeniti stanje u ekonomiji ukoliko nemaju odgovarajuće statističke podatke koji ukazuju šta treba učiniti i gdje. Prioriteti su i donošenje zakona o obligacijama i modernizacija sistema bankarske supervizije, koji su ključni elementi u razvoju jedinstvenog ekonomskog prostora” – istakao je Incko.

Prema njegovom mišljenju, razvoj jedinstvenog tržišta u BiH logičan je korak prema učešću u jedinstvenom tržištu EU, a jedinstveno tržište pomoći će da BiH poboljša trgovinu, privuče investicije, stvori nova radna mjesta i poboljša životni standard.

On je istakao da je, zbog svega toga, potrebno formirati Savjet ministara BiH tako da pravi posao može da počne.

“BiH treba Savjet ministara sada, a ne za šest mjeseci. Jasno je da formiranje Savjeta ministara nije glavni čin nego samo uvertira” – rekao je Incko.

Naglašavajući da je u periodu pregovara o formiranju vlasti u BiH došlo do pada životnog standarda i rasta stope nezaposlenosti, Incko je rekao da BiH nekoliko godina, ne samo da nije imala efikasnu vladu, nego joj je nedostajala i efikasna opozicija.

“U drugim zemljama opozicija je ta koja obezbjeđuje dobro funkcionisanje vlasti tako što je poziva na odgovornost. Bez konstruktivne i dinamične opozicije, standardi vlasti su niži” – naglasio je Incko.

Zamjenik šefa delegacije EU u BiH Renco Davidi rekao je da je za BiH veoma važno da se politička rasprava počne voditi o ključnim stvarima, a jedna od njih je stanje u ekonomiji.

“Pred nama je važan proces fiskalne konsolidacije, za šta više nema vremena, jer je potrebno uraditi veliki broj zadataka. Mora se povesti rasprava i o dosljednosti fiskalnih politika i provođenju evropskog pravnog naslijeđa” – istakao je Davidi.

On je najavio da će na današnjem skupu biće riječi i o obimu javnih troškova, ispunjavanju `tranzicijskog dnevnog reda`, te izgradnji lokalnih institucija i kapaciteta.

“Biće riječi i o novom modelu evropskog razvoja koji bi bio primjenjiv za sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i BiH. Mora se promovisati jačanje ljudskih resursa” – rekao je Davidi i dodao da EU ulaže puno sredstava u promovisanje razvoja malih i srednjih preduzeća i jačanje privatnog sektora.

Šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Marko Mantovaneli naglasio je da proces pristupanja EU nije samo administrativni i zakonodavni proces.

“To je najveća garancija da će biti poboljšan životni standard ljudi” – rekao je Mantovaneli, dodajući da su pitanja kojima se treba baviti u periodu tranzicije mnogo drugačija od onih poslijeratnih.

Glavni cilj današnjeg skupa jeste da predstavnici parlamenata u BiH budu obaviješteni o sadašnjem statusu i potrebnim intervencijama u oblasti ekonomskih kriterijuma i standarda unutrašnjeg tržišta i podizanje svijesti o značaju i hitnosti tih reformi.

BiH zaostaje za regionom, uz mali napredak u prošloj godini, u pogledu daljih priprema za ekonomske kriterijume i standarde unutrašnjeg tržišta EU.

S obzirom na potrebu za ubrzanjem integracijskog procesa u EU i potencijalne koristi od primjene tih kriterijuma i standarda za građane BiH, potrebna je maksimalna predanost i angažman vlasti BiH koji će da bude uspostavljen nakon izbora u BiH na ekonomskim reformama.

Međunarodni predstavnik u BiH pokrenuo je projekat “Parlament za Evropu” kako bi pomogao parlamentarcima u BiH da efikasno rade na obimnom poslu u oblasti zakonodavstva koji proističe iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Evropskog partnerstva.

Ključne riječi:  

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+